Фирмата “Телетол” става вторият национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси. Вчера Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) подписа договор за услугите с дружеството.

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е регистрирано в края на февруари. В съвета на директорите му влизат поп изпълнителката Лиляна Деянова, по-известна като Лилана, Мартин Димитров и Калоян Крумов.

Фирмата се занимава с разработка, внедряване и управление на софтуерни продукти, информационни технологии и дигитални инструменти; разработване, внедряване и управление на услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси и др.

Акционери в дружеството са стартъп компанията "Нованор" със 70% и "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД с 30%.

Собственици на "Нованор" са Лиляна Деянова и Мартин Димитров, които се занимаваха и с мобилното приложение LIMA на пътната агенция, което дава актуална информация за пътната обстановка в страната.

"Нованор" участва чрез обединението "Телетол" в търга за избор на изпълнител за изграждане на толсистемата.

Преди подписването на договора за събиране на толтакси единственият доставчик на услугата беше "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД.

От АПИ обясниха, че съгласно общите условия, приети от управителния съвет на АПИ за доставчици на услуги, е предвиден 10-дневен срок от подписване на договора, в който фирмата да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси и да започне дейност по предоставяне на услуги.

След установяване на съвместимост договорът с националния доставчик на услуги влиза в сила. Ако в указания срок не се установи готовност за представяне на услугите, то срокът се удължава до момента на фактическото доказване, че е постигната оперативна съвместимост, добавят от пътната агенция.