Румъния е на опашката в ЕС в производството на екологични храни, но консумацията им нараства от година на година. Осемдесет процента от екопродуктите, предлагани на румънския пазар обаче се внасят от чужбина, отбелязва румънското икономическо издание "Економика".

Миналата година румънците са закупили хранителни и нехранителни биопродукти на стойност около 65 милиона долара, което е с 30 процента повече отколкото преди две години, сочат данни на Департамента за земеделие на САЩ. Сред малкото биохрани, които се произвеждат в Румъния, са млечни продукти, като този пазар възлиза на около 7,4 милиона долара годишно, предава БТА.

Според данните на Департамента за земеделие на САЩ консумацията на биохрани в Румъния ще нараства с 10-15 процента годишно в зависимост от покупателната способност на румънците, ефективността на производството и маркетинг кампаниите на търговците на дребно.

Биопродуктите, консумирани от румънците, са под един процент от общото количество хранителни стоки на местния пазар, като сред основните фактори за това положение са чувствителността на потребителите към цената, малката местна продукция и желанието на производителите да получат по-голяма печалба чрез износ, отбелязва "Економика".

През 2017 г., според последните налични данни, на местно равнище са съществували около 8 400 фермери, развиващи екоземеделие. Броят на преработвателите обаче е много нисък - само 150 през 2016 г., което обяснява горепосочените данни за 80 процента внос в Румъния на подобни продукти, главно от Германия, Великобритания, Италия, Австрия, Франция и Испания. Останалите 20 процента са местно производство, предимно млечни храни, яйца, мед и ориз, пише "Економика".

Премиерът Виорика Дънчила съобщи на заседание на правителството вчера, че "с цел увеличаване на достъпа на румънците до здравословни продукти от високо качество, които са все по-търсени на пазара", правителството намалява данък добавена стойност (ДДС) от девет на пет процента за доставката на тези категории храни - съответно планински, екологични, традиционни продукти, сертифицирани от министерството на земеделието. "Чрез намаляването на ставката на ДДС по цялата дистрибуторска верига ще допринесем за намаляване на цените на тези продукти и така ще насърчим хората да консумират здравословни храни", заяви Дънчила.

Намаляването на ДДС за традиционните и био продукти ще има общ бюджетен ефект в размер на 836 милиона леи (еврото се разменя за 4,76 леи) през следващите четири години, като спадът на приходите от ДДС се очаква да варира от 106 милиона леи през тази година до 260 милиона леи през 2022 г.

В Румъния стандартната ставка на ДДС е 19 процента, но се прилагат и две намалени ставки, съответно 9 процента (за храни, лекарства, протези, ортопедични продукти, доставка на питейна вода и доставка на вода за напояване) и 5 процента (за книги, учебници, туристически услуги, кетъринг и други).