Бангеев Борислав Бангеев е новият главен риск директор и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк. Кандидатурата на Борислав Бангеев за член на УС е одобрена от БНБ и е гласувана от Надзорния съвет на УниКредит Булбанк, съобщиха от УниКредит Булбанк.

Борислав Бангеев пое позицията от Теодора Петкова, която от началото на май е председател на УС и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Преди да поема поста на главен риск директор и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, Борислав Бангеев беше глобален директор на управление Кредитни трансакции с финансови институции, банки и държави (ФИБС) в УниКредит СпА, част от Глобални кредитни трансакции. Неговите отговорности включваха управлението на кредитния риск на банките, небанковите финансови институции и портфейла от държавни ценни книжа на УниКредит Груп, включително координация на трите хъба в рамките на УниКредит СпА, УниКредит Банк АГ и УниКредит Банк Аустрия АГ. Той е член на комитета по кредитни трансакции на Групата и на комитета по дългови капиталови пазари.

“Бих искала да поздравя Борислав за поемането на нова ръководна роля. Неговият избор още веднъж доказа способността на УниКредит да свързва потребностите от развитие на бизнеса и на хората си. Убедена съм, че неговият разностранен опит ще продължи да направлява успешното развитие на дирекция Риск в УниКредит Булбанк”, коментира Теодора Петкова, председател на УС и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

„За мен е чест да приема предоставената ми възможност. Подхождам към това ново предизвикателство с ентусиазъм и ще се стремя, с екипа на УниКредит Булбанк да продължим заедно да надграждаме успешния устойчив модел на растеж на банката като водещата банкова финансова институция в България“, каза Борислав Бангеев.

Борислав започва своята кариера в банката като мониторинг мениджър Банкиране на дребно в дирекция Управление на риска след стаж в отделите Кредитиране на физически лица и Продуктово развитие. От октомври 2007 г. до май 2010 той е мениджър по кредитна политика, продукти и процедури в УниКредит Булбанк. През май 2010 г. Борислав започва да гради своята международна кариера в УниКредит СпА като бизнес мениджър в звено „ФИБС & Kредитен риск в търговския портфейл“ в Мюнхен, Германия, където активно съдейства за въвеждането на групов централизиран подход в управлението на кредитния риск за този сегмент. През май 2012 г. става вицепрезидент и бизнес мениджър и мениджър по управление на промяната в Търговски риск на Групата в Милано, Италия, натрупвайки ценен опит в пазарен риск чрез проектите за въвеждане на груповите вътрешни модели за оценка на пазарен риск и кредитен риск в операции с деривати. През септември 2013 г. се присъединява отново към ФИБС, консолидирайки своята експертиза и заемайки постепенно възходящи управленски позиции като ръководител на „Основни пазари на Групата“ и от март 2016 – първи вицепрезидент и Директор Кредитиране на ФИБС. През октомври 2017 г. Борислав Бангеев заема позицията на Глобален Директор на Управление Кредитни трансакции с Финансови институции, банки и държави (ФИБС) в УниКредит Груп, ръководейки екип от над 100 висококвалифицирани експерти в три дружества на групата, отговорни за анализа на кредитния профил, кредитирането, мониторинга и управлението на необслужвани експозиции в този важен сегмент на институционални клиенти. Борислав е магистър по финанси и банково дело от Софийския Университет „Св. Климент Охридски“.