Инфлацията се ускори и на годишна база вече е 3,7%

2019 г. е започнала добре за българската икономика - ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на годишна база е 3,4%. Това е най-високият ръст на икономиката от края на 2016 г. насам и надвишава с 0,1 процентни пункта последната официална прогноза на финансовото министерство.

Спрямо последното тримесечие на предходната година нарастването е 1,1%. Най-голям принос към този ръст има увеличеният износ, докато крайното потребление, което дърпаше нагоре икономиката през последната година, е отстъпило на заден план.

В номинално изражение произведеният БВП през първите три месеца на годината е 23,880 млрд. лв., а брутната добавена стойност - 20,3 млрд. лв. Това обаче са експресни оценки на НСИ, които ще бъдат коригирани два пъти през следващите няколко месеца, преди данните да станат окончателни.

Ръстът на българската икономика е над два пъти по-висок от средноевропейския, който за първото тримесечие е 1,5%. България на практика е на четвърто място в ЕС по ръст на БВП след Унгария, Румъния и Полша с уговорката, че има доста държави, чиито данни все още липсват.

Инфлацията у нас през април обаче отново се ускорява и месечното нарастване на цените на стоките и услугите е 0,5%, а годишната инфлация е отново 3,7%, както беше към края на 2018 г.

Нарастването на индекса на цените се дължи най-вече на облеклата и обувките, които на месечна база поскъпват с 6,9%, транспортът, чиито цени нарастват с 1,6%, и хранителните стоки, които поскъпват с 1,1%.

Поевтиняване през април има преди всичко в стоки и услугите, които са свързани със зимата - горива за отопление, разходи за жилището, също така хотелското настаняване и разходите, свързани с развлечения и култура.

Редица месни и млечни произведения са поскъпнали през април, също така се увеличава цената на сезонните плодове и зеленчуци, но онези от тях, които се консумират повече през зимата, поевтиняват.