Китай е готов да работи с всички партньори за напредъка на реформите в Световната търговска организация (СТО), за да може тя да играе по-голяма роля в глобалното икономическо управление, заявиха от търговското министерство вчера.

От отдела по въпросите на СТО посочиха, че на 13 май Китай официално е представил на организацията предложения за реформата. Те включват четири аспекта: справяне със съществените и неотложни въпроси, застрашаващи съществуването на организацията, повишаване значението на СТО в глобалното икономическо управление, подобряване на оперативната ефективност на организацията и по-добро приобщаване на многостранния търговски механизъм, информира bulgarian.cri.cn.

В световната икономика настъпват големи промени, докато икономическата глобализация се сблъсква с препятствия с растящите унилатерализъм и протекционизъм. Влиянието и ефективността на многостранната търговска система са изправени пред сериозни предизвикателства, посочват от търговското министерство. В същото време преговорите на СТО за реформата са твърде бавни и е необходимо да се подобри оперативната ефективност и прозрачност на търговската политика.

На този фон Китай подкрепя СТО в предприемането на необходимите реформи, за да помогне за решаването на настоящата криза и да отговори на нуждите на времето. Китай подкрепя и многостранния търговски механизъм и изграждането на отворена световна икономика, се посочва в документа.

От министерството отбелязаха също, че Китай е готов да обмени мнения с всички партньори, за да съдействат за напредъка на реформата.