Китайски и руски ядрени компании ще подпишат сделка за над 1,7 милиарда щатски долара за изграждането на трети и четвърти реактори на ядрената електроцентрала Сюдапу, което ще засили сътрудничеството в областта на ядрената енергетика между двете държави.

Строежът на двата реактора на електроцентралата, която се намира в североизточната китайска провинция Ляонин, трябва да започне през октомври 2021 г. и август 2022 г., заявиха от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), без да уточняват датата на подписването на договора, информира bulgarian.cri.cn.

Според сделката Русия ще поеме изцяло отговорността за дизайна, докато Китай ще отговаря за проектирането на конкретни детайли, като общото разположение и конвенционалния остров. И за двата реактора ще бъдат използвани проектирани от Русия реакторни устройства VVER-1200 / V491, с топлинна мощност от 3 212 мегавата. Ядрената централа ще бъде с живот от 60 години.

Ядрените централи Сюдапу и Тиенуан (в провинция Дзянсу) са част от сделка за 20 милиарда щатски долара, подписана през юни между CNNC и руската държавна корпорация „Росатом". Тя е най-големия проект в двустранното сътрудничество в ядрената сфера.

До ноември 2017 г. броят на ядрените блокове в континенталната част на Китай достигна 37, което нареди страната на трето място в света, а в момента в процес на изграждане са още 19.