Паундът се срина до четиримесечен минимум спрямо долара, след като преговорите за Брекзит между консерваторите и лейбъристите се провалиха. По-рано днес лидерът на опизицията Джереми Корбин обяви, че няма постигнат резултат от продължилите няколко седмици преговори с екипа на премиера Тереза Мей, съобщи economic.bg. 

Тя търсеше подкрепа от опозицията за прокарването на споразумението за излизане на Великобритани яот ЕС през парламента, тъй като договорената от нея сделка бе отхвърлена три пъти в Камарата на общините.

До обяд днес паундът бе с 0.33% по-нисък спрямо долара до 1.2756 долара и на път да отбележи най-лошата си седмица в годината.

Паундът е с 1,85% по-нисък тази седмица, като това е най-резкия спад от февруари миналата година, когато беше отбелязал спад с повече от 2%. Падането му отразява цената за инвеститорите при по-висок шанс Великобритания да напусне ЕС без сделка, смятат анализатори.

"Докато преговорите с лейбъристите продължаваха, пазарът беше малко по-уверен, че митническият съюз на ЕС или нещо подобно на статуквото ще бъде резултатът", каза Еймиър Дейли, валутен стратег в Macquarie Bank.

"Сега фокусът е насочен към способността на министър-председателя да запази лидерството на консерваторите, или може би на нейно място да дойде по-евроскептичен лидер на партията", каза тя. Спрямо еврото паундът отбеляза най-ниското си ниво от 15 февруари насам, като поевтиня с 0,3% до 1,1419 евро.