Над 20 милиона лева са реализираните инвестиции в "Пристанище Варна" ЕАД през последните 12 месеца, съобщиха днес от пресслужбата на дружеството, което на 18 май навършва 113 години. Вложенията в нова техника и обновяване на съществуващата са около 16 милиона лева. Останалите средства са похарчени за рехабилитация на инфраструктурата на порта.

Сред новите придобивки на дружеството са два мобилни пристанищни крана, увеличаващи ефективността при обработка на всички видове товари. Обновени са редица пристанищни складови съоръжения в двата терминала на порта. Ремонтите позволяват да се увеличи количеството на съхраняваните товари, което повишава конкурентноспособността на компанията.

Портът вече разполага с всички необходими разрешения по новото общностно митническо законодателство. Това ще позволи на ръководството да работи за развитие на функциониращия контейнерен терминал и за привличане на проектни товари.

Дружеството е избрано и за черноморски партньор по проекти за реализация на нефтени и газови находища в Казахстан. В терминалите на пристанището се осъществява претоварване на свръхтежки и извънгабаритни секции на различни съоръжения от тежковози на по-малки кораби тип река-море. Очаква се товари по тази линия да се обработват поне през следващите три години.