Димитър Радев: Ниските лихви може да са опасни

Оценката от ЕЦБ на шест големи банки, работещи у нас, трябва да покаже дали могат да устоят и на външни, а не само на вътрешните рискове. Стрес тестовете вече текат и са заради искането България да влезе в ЕРМ-2 и в Банковия съюз.

Проиграват се сценарии за устойчивост на банките при спад на БВП еврозоната с 2,4%, на спад на цените на имотите със 17% и на акциите с 31%. Резултати се очакват през юли т.г.

Най-вероятно, оценката ще потвърди, че капиталовата адекватност на банките е над задължителния минимум, прогнозират финансисти. Уязвимо звено остава делът на лошите кредити - над средния за ЕС. Затова се очакват препоръки да се поддържа по-висок капиталов буфер. При някои банки може да бъде препоръчано да свият рисковите експозиции.

Подоборът на банките, подложени на стрес тестове, направи ЕЦБ. Това са първите три по активи - Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ и трите най-големи с българска собственост - ПИБ, ЦКБ, Инвестбанк.

Тестването за вътрешни рискове е по три основни - рязко обръщане на икономическия цикъл и спад на БВП с над 3%, повишение доходността на глобалните облигации и ликвиден риск.

ЕЦБ разполага с голям брой инструменти в случай на сериозен икономически спад. Това заявява управителят на БНБ Димитър Радев пред изданието Financial Market News. Така той коментира прогнозата за обръщане на икономическия цикъл в посока към рецесията. Той вижда също и основания за притеснение от много ниските или отрицателни лихвени проценти, особено ако остават на тези нива дълго време и призовава за адекватна оценка на тази опасност. Предизвикателствата пред нас са структурни, а не фискални или монетарни, казва Радев по повод готовността на България за Банковия съюз и за еврото.