В Агенцията по вписвания се подават заявления без внесена държавна такса и  годишни финансови отчети без нито един документ. Това затруднява регистърното производство и води до постановяване на откази за вписване или указания.

Това пише в отворено писмо на Агенцията по вписвания до омбудсмана Мая Манолова, която днес се срещна с адвокати, които предлагат промени в дейността на институцията. Според тях служителите в Търговския регистър, който е част от агенцията, използвали практики на ръба на закона и имали усещането, че се работи основно за събиране на такси.

"Броят на отменените от съда откази пряко рефлектира върху годишната оценка на длъжностните лица по регистрация", отговарят от Агенцията по вписвания. Оттам посочват и данни за намаляване на отказите от вписване. За периода февруари-май т.г например те са 11 873, а за същия период през 2018 г. са били 13 758. Това е средно 10% от всички разгледани заявления. 5% от тях се обжалвали в съда, който отменя половината.

Освен това има и противоречива съдебна практика по отмяна на отказите от Агенцията по вписвания и в този смисъл и за служителите няма единен критерий за произнасяне по идентични заявления.

Заявленията за вписване в Търговския регистър се разпределят на случаен принцип и има механизъм за техния анализ и наказания за служителите, посочват още от институцията в отвореното писмо.