Това е моментът, който Huawei Technologies чакаше, пише Bloomberg в свой анализ, цитиран от economic.bg. Производители на чипове, сред които Qualcomm, Intel, Xilinx и Broadcom, обявиха, че няма да извършват доставки за китайския гигант до следващо нареждане. Сега те се нуждаят от допълнително пояснение от администрацията на Доналд Тръмп дали могат да продължат търговията с Huawei.

Случващото се наподобява сценария с друг китайски играч – ZTE, чийто бизнес бе блокиран след забрана да купува американски продукти. Както и сега, компаниите тогава получиха нареждане да преустановят доставките. Производителят бе поставен на колене, преди на кризата да бъде сложен край. Компанията сключи сделка със САЩ и се съгласи да плати обезщетение заради престъпените санкции, както и да допусне американски мониторингови екипи.

Опцията американското правителство да спре доставките на компоненти за Huawei е тъкмо онова, което мениджмънтът на компанията очаква от близо година. Китайският гигант разполага със запаси за поне три месеца, пише в анализа си изданието. Това не е много, но говори за сериозността, с която базираната в Шънджън компания гледа на заплахата.

Голям бюджет

Разходите на Huawei продължават да растат, предвид че става все по-голям международен доставчик на смартфони и телекомуникационно оборудване.

Надеждата е, че тази последна ескалация е просто поза от страна на САЩ на фона на търговския конфликт с Китай и че въпросът ще бъде решен при по-широки преговори. Huawei, или китайските лидери, едва ли обаче ще са толкова наивни да споделят това мнение. Подобни забрани, дори и кратки, са доказателството, че Китай вече не може да разчита за дълго на външни играчи.

Можем да очакваме азиатската страна да удвои усилията си за пускане на собствена мобилна операционна система, да създаде собствени чипове, да разработи собствена технология за процесори и да имплементира свои технологични стандарти. Това може само да ускори процеса по създаване на дигитална желязна завеса, която да раздели света на две отделни, взаимно изключващи се, технологични сфери.

Лъвски дял

Huawei вече е вторият по големина доставчик на Android смартфони и водещ играч сред китайските брандове, които заедно доминират пазара.

Очакват се обаче задъхвания. Анализаторът на Bloomberg прогнозира, че първоначалната китайска версия на Android, образно наречена Chandroid, както и бъдещите чипове ще са по-слаби от съществуващите в момента американски алтернативи. Провалът обаче вече не е опция в очите на висшите ръководители в Китай.

Правителството ще даде достатъчно субсидии, за да се увери, че индустрията няма да изостане, и ще бъдат хвърлени доста средства. Но парите не могат да решат всички проблеми. С времето китайското държавно финансиране ще преодолее достатъчно предизвикателства, за да направи местните алтернативи жизнеспособни, ако не и сравними с американските технологии. Малко вероятно е САЩ да прояви политическа воля да субсидира собствените си компании в същата степен. Първоначално това няма да е нужно заради сегашното американско превъзходство. Но позицията на Huawei в челните редици на 5G мобилните технологии показва, че това няма да продължи завинаги.

Така че сега технологичната Студена война започна. Победителят няма да е страната с най-добрите бойци, а онази с най-голямата възможност да издържи болката от продължителните загуби, завършва анализа си авторът.