Наскоро Министерството на търговията на САЩ обяви, че ще включи "Хуауей" и още 70 китайски компании в черния списък и забрани на "Хуауей" да закупува технологии или части от американски фирми. Относно това на 21 май говорителят на Министерството на промишлеността и информатизацията на Китай и началник на Отдела за развитие на информацията и комуникацията Уън Ку заяви, че Китай се надява различните страни да се отнасят справедливо към китайските компании и да им предоставят равноправна и благоприятна среда за провеждане на международно сътрудничество, съобщава Радио "Китай".

Същия ден Уън Ку на брифинг отговори на въпрос относно развитието на 5G технологиите от "Хуауей". Той каза, че 5G е глобална индустриална екосистема, а "Хуауей" играе изключително важна роля в развитието ѝ. В същото време китайският технологичен гигант е един от отличните доставчици на комуникационно оборудване и интелигентни терминали и приносът му за развитието на глобалната мобилна комуникационна индустрия е голям.

Той каза още, че китайското правителство винаги е полагало усилия за подобряването на пазарната, законова и удобна за бизнес среда и изисква от китайските компании в чужбина да спазват законите и наредбите на съответните държави.