Заинтересовани сме от активизиране на двустранната търговия и икономическо сътрудничество, както и от увеличаване присъствието на словашкия бизнес в България. Това е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща в министерството с делегация, включваща представители на фирми от област Търнава, Словакия, съобщиха от ведомството.

Компаниите, присъствали на срещата, работят в сферите на производство на машини, ремъци за транспортни средства, бои и лакове, както и стоманени и бетонни стълбове.

Министър Караниколов е казал, че през 2018 г. отчитаме рекордно високи стойности на двустранните търговски отношения. През 2018 г. износът към Словакия е 217.117 млн. евро, с ръст от 4.9 на сто. Вносът е 393.862 млн. евро, с ръст от 1 на сто, а стокообменът възлиза на 610.979 млн. евро, това е дял от 1 на сто от целия ни стокообмен и ръст от 2.3 на сто, е завил Караниколов.

Икономическият министър е на мнение, че Четвъртата сесия на двустранната консултативна комисия за икономическо сътрудничество ще допринесе за увеличаване на стокообмена и задълбочаване на връзките между българските и словашките фирми. Предвижда се Сесията да се състои в най-скоро време и да бъде съпътствана от бизнес форум, е допълни Караниколов.