Изграждането на нов национален стадион е част от офертата на MAG за концесията на летище София, включено в разширеното предложение, подадено пред Министерството на транспорта, заявяват от отдела за връзки с обществеността на консорциум "Витоша" (състоящ се от Manchester Airports Group (MAG) и нейният партньор Beijing Construction Engineering Group (BCEG).

Стадионът ще бъде част от независима и допълнителна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е извън обхвата на основната инвестиционна оферта от близо 1,5 милиарда евро. По този начин цялостното предложение за инвестиции надвишава 2 милиарда евро, съобщава от един от петимата кандидати за концесиониране на летище София, които бяха допуснати да продължат участие в процедурата на Министерството на транспорта.

Консорциум "Витоша" предлага да вземе дейно участие в развитието на летище София, което ще включва нов национален стадион (построен по стандартите на УЕФА от категория 4), подкрепен от търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения, за да се създаде допълнителен бизнес зони София, както и такива за развлечения.

Самият проект предвижда новият стадион да бъде мултифункционален, напълно подходящ за националните отбори по различни видове спорт, световни спортни състезания, както и концерти и фестивали. От консорциум "Витоша" допълват, че при одобрение на неговата кандидатура, обещаният нов стадион ще бъде завършен навреме, за да бъде използван при евентуално предоставяне на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024-а година.

Предложението за концесията на летище София е като продължение на успеха на подобен проект, развит от двете компании, влизащи в консорциум "Витоша", на летище Манчестър (Airport City Manchester). Компаниите MAG и BCEG сключиха партньорство за изграждането на летище Манчестър през 2013-а година, което доведе до значителни икономически ползи за северната част на Англия и проектът бе признат като един от най-мащабните от подобен вид след този за Олимпийските игри в Лондон през 2012-1 година.