Гръцкият премиер иска жп линия

от Александруполис до Бургас

и Варна, българският - и магистрала

“Свършихме с думите, днес започваме да копаем.” Това заяви премиерът Бойко Борисов в сряда при първаа копка на газовата връзка с Гърция, която направи заедно с гръцкия си колега Алексис Ципрас край село Кирково.

Борисов посрещна Ципрас, а след това го вози с кола до мястото на първата копка. Ще видим ли тръбата, пита Ципрас, докато Борисов кара. Ще се подпишем на нея, отвръща му българският премиер.

Диверсификация на доставките ще донесе интерконекторът, по него ще идва азербайджански газ, както и от терминал за втечнен газ при Александруполис с доставки от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет.

“Много делегации се върнаха от Азербайджан, хубаво си прекараха там, но газът не може да се носи в джоб, чанта или сак. Наслушахме се на приказки. Е, ние поработихме и сега даваме старт, заяви Борисов.

Газовата връзка между България и Гърция започва от Комотини и стига до Стара Загора. На година ще могат да се пренасят 3 млрд. куб. м, а като се построи компресорна станция - 5 млрд.

След като символично дадоха началото на строежа на газовата връзка, двамата премиери се подписаха на първата тръба на бъдещия газопровод. Борисов заяви, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев му обещал за България да има 1,2 млрд. куб. метра на година.

Премиерът каза още, че преди дни инспектирал 11-те км газопровод от турската граница до компресорна станция “Странджа”, която е част от трасето у нас на “Турски поток” до сръбската граница. Така страната ни щяла да се възползва от различни източници и по-ниски цени. В момента американският втечнен газ бил с 10% по-евтин, заяви премиерът.

Ципрас акцентира, че подобни връзки спомагат за мира и стабилността в региона на Балканите. Той посочи, че този проект може да бъде разклонен към Сърбия и Румъния.

По време на церемонията беше пуснато видеообръщение на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, който приветства старта на изграждането на газовата връзка.

Борисов се обърна към Ципрас, че гръцки фирми ще изграждат газопровода и му заяви, че са правени обществени поръчки по европейски правила, но Ципрас да ги контролира да строят бързо.

Докато возеше гръцкия премиер в колата, Борисов му обясняваше, че стават задръствания по ГКПП-тата и че финансовият министър Владислав Горанов му е казал, че ще трябва да вложат още малко пари в тях. Ципрас попита колко са пунктовете. Борисов му поясни, че преди 1989 г. Гърция и Турция са били южният фланг на НАТО, а България - на Варшавския договор, и че имало окопи, траншеи, ракети.

Първият пункт бил открит от Папандреу, сега били 7-8. Българският премиер каза на гръцкия си колега, че българите ходели на море в Гърция, което било на 40 км, а гърците идвали на ски и на планина, но трябвало да се разширят пунктовете.

Малко преди да се качи на хеликоптера, още в колата, Ципрас настоява пред Борисов да забързат проекта за жп линия от Александруполис до Бургас и Варна. “Линии да, но да направим магистрала от Александруполис, която да стигне до нашата “Марица”. Така ще направим вертикален коридор, защото магистралите в България са най-вече по хоризонтала”, отвръща му Борисов.

Двамата премиери - Бойко Борисов и Алексис Ципрас, сложиха подписите си на първата тръба на газопровода към Гърция.
Двамата премиери - Бойко Борисов и Алексис Ципрас, сложиха подписите си на първата тръба на газопровода към Гърция.