Компанията дава парите след среща в Комисията 

за финансов надзор, първоначално отказваше

Управителният съвет на застрахователното дружество “Бул Инс” реши да обезщети наследниците на жертвите от миналогодишната автобусна катастрофа при Своге с по 50 хил. на загинал.

Това съобщи след заседание на съвета изпълнителният директор на дружеството Стоян Проданов. Той призова близките на 20-те загинали да се обърнат директно към застрахователя и ги увери, че процедурите ще отнемат не повече от 15 дни.

“Независимо от нашата убеденост в правотата ни поставихме моралните норми над юридическите, защото считаме, че човешкият живот не струва нито 10 лв., нито 50 хил. лв.”, заяви Проданов. Той уточни, че е взел заедно с колегите си решението след среща с КФН и заради обществения интерес и “медийните спекулации”. Призова също за по-строги регулации и контрол над обществения превоз на пътници.

Проданов заяви още, че засега дружеството не разглежда възможността да търси по съдебен път претенции срещу автобусния превозвач.

Шефът на “Бул Инс” бе категоричен, че няма никакви затруднения в изплащането на 1 млн. лв., на колкото се очаква да възлязат исковете.

“Миналата година сме платили 90 млн. лв. обезщетения, а за 10 г. - 1 млрд. лв.”, заяви той. И призова потърпевшите да не търсят съмнителни посредници или представители на “съмнителни организации”, за да си вземат парите, а да се обърнат към най-близкия офис на “Бул Инс”.

Преди ден от застрахователя обясниха пред “24 часа”, че изплатените суми от 10 лв. не са обезщетение, а административно плащане заради разпореждане на Комисията за финансов надзор. Отказа за изплащане на обезщетение от компанията мотивираха с представени неистински документи.

Късно във вторник от финансовия регулатор съобщиха, че в отговор на откритото писмо са разпоредили на “Бул Инс” да изплати полагащото се по закон обезщетение до 50 000 лв.

В сряда от комисията обясниха, че са организирали среща с представители на “Бул Инс.” От регулатора, чийто председател е Бойко Атанасов, уточниха още, че са провокирали диалог, така че застрахователят да изпълни задълженията си и да изплати обезщетенията на близките на загиналите в трагичния инцидент край Своге.