Белград няма да поиска арбитраж против Прищина заради огромните мита върху стоките от Сърбия, решено бе да се приложат контрамерки, които в момента се обсъждат, пише вестник "Вечерне новости".

Белград се отказа от арбитража, защото мисията на ООН ЮНМИК, която е подписала споразумението ЦЕФТА от името на Косово, е заявила, че не е компетентна по случая, съобщили добре информирани източници на вестника, предава БТА.

При това положение на Сърбия й остава само да съди Косово. Появяването обаче на Косово като юридическо лице в международното право, при това по инициатива на Сърбия, несъмнено може да се изтълкува като признаване на неговата "държавност", пише вестникът.

Припомня се, че Косово стана пълноправен член на ЦЕФТА през юли 2007 г., а споразумението за членсство бе подписано от ЮНМИК от името на институциите в Прищина. "Новости" поиска от ЮНМИК отговор защо са се обявили за некомпетентни по случая, но до приключването на броя на вестника обяснение не бе получено.

Една от контрамерките на Белград към Прищина може да бъде спиране на косовските камиони със стока, путуващи за ЕС. В този случай обаче Сърбия може да бъде обвинена в нарушение на Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС, поради което всяка подробност се преценява внимателно, пише вестникът.

За бъдещата стратегия на Сърбия против мерките на правителството на Рамуш Харадинай може да стане дума още утре, в петък, когато в Белград пристигат политически представители на сърбите в Косово, пише "Новости".

Лидерът на Демократическата партия на Косовно и председател на косовския парламент Кадри Весели публикува в профила си в Туитър информация и фотографии от среща, за която пише, че се е състояла в северната /сръбска/ част на Косовска Митровица. Весели написа, че трябва да се увеличат инвестициите в тази част, да се възстановят жилищни сгради и да се подобри инфраструктурата.

Белградският вестник "Ало"пише, че на "тайната среща" са присъствали няколко десетки активисти на Демократическата партия на Косово, които живеят в сръбските среди в северната част на Косовска Митровица.

Като се позовава на неназовани източници от службите за сигурност в Косово вестникът пише, че Весели призовал албанците на срещата да "изчакат още малко". "Още малко и всичко наше тук и официално ще бъде наше. Останете силни, издържете още малко и чакайте. Правете всичко така, както ви казах. Дотогава ще инвестираме средства във вашите пътища, училища, болници, ще откриваме нови работни места за вас, ще строим във всички места, в които живеете", казал той.

През септември миналата година Весели посети Косовска Митровица, но в южната /албанска/ част, където тогава каза, че Митровица е "сърцето на Косово" и "ще я отбраняваме".