Хърватия води преговори с Швеция и със САЩ за покупка на изтребители, за да модернизира военновъздушните си сили, заяви днес хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич, съобщи Ройтерс.

Загреб бе близо до сключване на споразумение за покупка на ескадрила от използвани и ремонтирани изтребители Ф-16 от Израел, но в крайна сметка Израел информира Хърватия, че не може да й продаде самолетите, тъй като не може да осигури одобрение от САЩ, предаде БТА.

Израел се конкурираше с няколко страни за продажба на изтребители на Хърватия, като се съобщаваше, че най-сериозният му конкурент е шведската компания СААБ, предлагаща нови изтребители "Грипен".

Правителството е твърдо решено да реши този стратегически въпрос. Ние сме в преговори с Швеция и със САЩ и ще информираме своевременно обществеността, когато имаме конкретна информация, посочи Кръстичевич пред репортери.

Хърватия се присъедини към НАТО през 2009 г. Въоръжените й сили разполагат с ескадрила от руски изтребители МиГ-21, датиращи от периода на бивша Югославия, но те са остарели и само няколко са действащи в момента.