Акцизът за домашната ракия да се вдигне и ставката му да се изравни с тези на останалия алкохол. Другият вариант бил да се освободи изцяло от налог.

Това се е обсъждало на последното заседание на ЕКОФИН, става ясно от бюлетина с решенията.

Решение в разговорите по темата за подобряване на бизнес средата за акцизните стоки и по специално алкохола и алкохолните напитки още не е постигнато.

Целта на мерките е да се гарантира лоялна конкуренция в сектора и да се намали административната тежест в него.

Основният аргумент за подготвяните промени в облагането на акцизните стоки е, че различните ставки освен, че затрудняват администрирането, са източник на нелоялна конкуренция в съответния бранш.

Решението ще се търси или в уеднаквяване на ставките, или в изключване на т.нар. “дестилиране от частни лица за собствена консумация” от обсега на косвения данък.

В момента у нас според закона за акцизите едно домакинство може да вари до 30 литра ракия годишно в селски казан. За това количество се дължи 50% от акцизната ставка - 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол или 2,20 лв. за литър 40-градусова ракия. За всеки литър над разрешеното количество се плаща пълната ставка от 1100 лв. за 1 хектолитър или 4,40 лв. за литър.

В бюлетина с решенията е записано, че въпреки преговорите не е постигнато окончателно споразумение и ще се търси компромис, който да е приемлив за всички държави.

“България има сериозни резерви относно освобождаването от акциз на алкохол, произведен в дестилерии от частно лице за негова собствена консумация. Смятаме, че въвеждането на разпоредбата ще доведе до сериозни проблеми, свързани с прилагането и администрирането. Изразяваме притеснения по отношение на възможността за увеличаване на незаконното производство, както и по отношение на здравния ефект”, е официалната българска позиция по темата.

Каквото и решение да бъде взето в Брюксел, това означава, че ще има промяна в облагането на селските казани за ракия, които най-вероятно ще бъдат въведени още тази година.