Цените ще се вдигнат по-осезаемо заради поскъпване на храните

Инфлацията може да достигне 4% до края на тази година, сочи прогноза на БНБ, публикувана на сайта на финансовата институция.

Ако тя се сбъдне, това ще бъде най-голямото поскъпване от 11 години насам.

Вероятността това да се случи е 60%, а 80% е възможността поскъпването да бъде в интервала между 3 и 4%.

БНБ ревизира очакванията си за инфлацията за трети пореден път. Предишната прогноза бе тя да е 2,2%.

Две са основните причини за песимистичното очакване - по-рязкото поскъпване на международните цени на храните и услугите и задаващата се рецесия в някои големи икономики, мотивират се експертите.

Влиянието на външните фактори ще бъде допълнено и от по-ниско от първоначално очакваното нарастване на частното потребление в България.

Действието на тези фактори постепенно ще отслабва, смятат експертите. Цените на енергийните продукти се очаква да забавят растежа си.

А към края на 2020 г. инфлацията ще започне бързо да спада и ще се върне до стойности от 2-2,1%, смятат от БНБ.

Рецесията, в която влизат водещи европейски и световни икономики, освен че ще вдигне инфлацията, ще забави външното търсене на български стоки и услуги. Това , ще се отрази и върху ръста на икономиката ни.

Освен обръщането на икономическия цикъл растежът ще бъде дърпан надолу и от протекционистични мерки в световната търговия, очакванията за повишаване на лихвите, политическата и икономическата несигурност във водещи икономики.

През първото и второто тримесечие на 2019 г. натрупаният излишък по текущата и капиталовата сметка на България ще продължи да се свива като процент от БВП. Основен фактор за това е очаквано нарастване на дефицита по търговския баланс, както заради по-високия растеж на реалния внос спрямо този на износа, така и от по- неблагоприятните условия на търговия за българската икономика, прогнозират от централната банка.