Финансите са неизменна част от модерния футбол, като приходите на един отбор до голяма степен определят неговото общо състояние. Започвайки от възможността на един отбор да реализирането на трансфери, преминем през изплащането на заплати на своите играчи, и стигнем до поддържането на спортните съоражения. Родният шампион Лудогорец естествено не прави изключение, като макар и те да разполагат със солидни средства по начало, то техните приходи определено им помагат да са на върха на българския клубен футбол.

Но най-доходоносни за орлите се оказват европейските клубни турнири, което не е изненадващо. Последното участие на отбора от Разград в международните турнири на стария континент приключи в края на 2018-та, като тогава те отбелязаха приходи от общо 6,620,000 евро. Повечето от тези приходи естествено дойдоха от участието на отбора в турнира Лига Европа, тъй като Лудогорец не успя да преодолее квалификациите за влизане в групите на Шампионска лига през сезон 2018/2019.

Съответно, отбора собственост на Кирил Домусчиев успя да заработи суми, като само 2,920,000 евро от въпросните над 6 милиона дойдоха благодарение на участието на тима в груповата фаза на Лига Европа. Самите срещи, които орлите изиграха във втория по сила европейски футболен турнир пък им донесоха печалби в размер на 760,000 евро. И въпреки, че тези суми можеше да бъдат много по-сериозни при едно евентуално влизане на отбора в групите на ШЛ, те все пак носят никак не лоши финансови дивиденти за разградчани.

Все пак, нека не забравяме, че общата стойност, на която е оценяван Лудогорец към края на месец май 2019-та година е 43 милиона паунда. Тази сума естествено включва всички 26 футболиста на отбора, като тима все пак излезе напред във финансов план след последния летен трансферен прозорец. Или по-точно, Лудогорец похарчи общо 3.78 милиона паунда за нови попълнения, докато отбора прибра цели 5.40 милиона паунда за продажбата на някои по-скъпи играчи, като Игор Пластун и Върджил Мисиджан. Нови попълнения, като Антон Недялков пък заздравиха отбора допълнително, като тима на Лудогорец бе първенец в конкретните залози за А група на практика през целия сезон.

Ако оставим придобивките от някои вече отминали трансфери и заработеното от евротурнирите, орлите все пак имат и достатъчно финансови активи в лицето на някои свои футболисти. Така например играчи, като Натанаел, Клаудиу Кешеру и Сисиньо са с пазарна цена възлизаща на над 3 милиона паунда, докато Натанаел даже е оценен на 3.60 милиона. Но освен за достатъчно финансов резерв под формата на по-скъпи играчи, това говори и за една несъмнена класа на играчите в отбора.

Още по-интересно обаче е финансовото постижение на тима за вече отминалата 2018-та година. И по-специално, отбора на Лудогорец е регистрирал нарастване на своите приходи за въпросната година с близо 57 милиона лева, което е наистина забележителен показател за български отбор. Не малка част от тази сума пък е дошла именно от редовното участие на клуба в европейските клубни турнири. Освен това обаче разградчани отчитат и едни 11 милиона, които трябва да влезнат в касата на клуба от стари трансфери.

Изобщо, няма никакво съмнение, че евротурнирите са един от основните елементи отговорни за финансовата мощ на Лудогорец. Въпреки, че отбора винаги е имал достатъчно средства за селекция и други разходи, то в последните няколко години никак не малка част от приходите на тима идват именно от турнири, като Шампионска лига и Лига Европа.