Жителите на няколко български общини, в които има превишение на нормално допустимото съдържание на фини прахови частици във въздуха, ще могат да се възползват от нови 80 млн. лв. за замяна на старите печки на твърдо гориво. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Това са общините, които нямаха право да кандидатстват по първата процедура на оперативна програма “Околна среда” за подмяна на отоплението със замърсяващи твърди горива. Ресурсът за останалите беше 111 млн. лв., като условието беше общините да имат разработени и действащи общински програми за подобряване на чистотата на въздуха и замърсяването от битовото отопление да е идентифицирано като проблем.

Програмата е насочена към домакинства, които се отопляват на твърдо гориво. Те не плащат нищо за подмяната на уредите и на инсталациите. Там, където има газоснабдяване, разходите покриват присъединяването към газовата мрежа. Където няма, се подменят старите печки с печки за пелети. Една от възможностите е и отоплителните печки *да се сменят с климатици.

Кметицата на столицата Йорданка Фандъкова обяви вчера, че срокът за кандидатстване за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво е до 15 юни. До тази дата всяко домакинство може да подаде заявление до районното кметство, че иска да му се смени безплатно старата печка с един от четирите варианта: централно топлоснабдяване или централно отопление на газ, отопление с климатик или печка на пелети. Средствата са от първата процедура.

В момента в София 55 хиляди домакинства се топлят с въглища или дърва, каза Фандъкова. Парите, предвидени в сегашната процедура, ще стигнат за около 15 хил. домакинства. 35% от замърсяването на въздуха в София идва от печките на въглища и дърва.