Русия няма интерес от прекалено повишаване на цените не петрола, заяви президентът Путин на среща с главните редактори на водещите руски и световни информационни агенции, предаде БНР.

"Напълно ни устройва цена около 60-65 долара за барел. Нямаме нужда да гоним по-висока цена. И без това маржът ни е приличен, имайки предвид, че бюджетът ни е разчетен при цена от 40 долара за барел".

Той отказа да посочи дали Русия ще продължава да ограничава своето производството и през втората половина на годината, след като на този етап споразумението във формата "ОПЕК +" за намаляване на добивите е в сила до края на юни.

Путин добави, че новото решение на предстоящата среща във формата "ОПЕК +" би трябвало да вземе предвид намаляващото производство в Иран и Венецуела, както и проблемите с доставките в Либия и Нигерия.

Попитан дали вижда светлина в тунела на фона на острото политическо противопоставяне в последно време между водещите световни сили, Путин отговори, че изпитва известен оптимизъм след последния си разговор с американския президент Тръмп. Двамата лидери били единодушни, че парите, похарчени за оръжия, могат да бъдат използвани и за други цели.

Съединените щати използват енергетиката като политическо оръжие. Това заяви изпълнителният директор на руската компания „Роснефт“ Игор Сечин по време на дискусия в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петерберг.

По думите на Сечин, въвеждането на санкции и заплахите за прилагането им влияят разрушително на пазарната екосистема на световната енергетика. Според него „златният американски век“ в енергетиката може да се окаже век на енергийния колониализъм за всички останали участници на пазара. „Трябва ли потребителите на енергия по света да стават заложници на непрестанната предизборна кампания в Съединените щати?“, попита реторично Сечин и добави:

"За оказването на натиск на петролния и газовия сектор Съединените щати избират онези страни, чиито бюджети се формират основно за сметка на доходите от износ на енергийни ресурси. Към прякото въздействие на санкциите се добавя и косвено. Например някои страни са оказват отрязани от помощта на Международния валутен фонд, който по този начин нарушава основополагащите принципи на работата си".