Окончателното споразумение между Сърбия и Косово ще донесе мир в региона, заяви косовският президент Хашим Тачи на пресконференция вчера, преди да замине за Братислава на международната конференция ГЛОБСЕК, съобщи косовската телевизия РТК.

Тачи подчерта значението на окончателното споразумение между Косово и Сърбия, като добави, че ще има "труден дебат" със сръбския си колега Александър Вучич в Братислава, предава БТА.

"Окончателното споразумение ще включва взаимно признаване, признаване на Косово от петте страни членки на ЕС, които не признават независимостта му, и членство на Косово в ООН. На срещата в Братислава аз ще повторя, че Косово се нуждае от визова либерализация, защото сме изпълнили всички изисквания и стандарти. Изолацията и дискриминацията на нашите граждани трябва да спрат", заяви Тачи.

Същевременно той отбеляза, че 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки няма да бъдат отменени. Тачи каза, че митата за сръбски стоки са законно решение и то трябва да остане в сила.

"Никой не би трябвало да поставя отменянето на митата като допълнително изискване за визовата либерализация", добави косовският президент.

Тачи каза, че в рамките на форума в Братислава не е предвидена двустранна среща между него и Александър Вучич. Той изтъкна, че е готов за продължаване на диалога, но без поставяне на условия.