Фискалните разходи на Китай за субсидирани жилища са нараснали значително през 2018 г, на фона на усилията на правителството да обуздае спекулацията с жилища и подобри условията на живот на хората, предава Радио "Китай".

Споменатите разходи за субсидирани жилищни проекти се равняват на 107 милиарда щатски долара през миналата година, с 46,4% ръст на годишна база, се вижда от официални данни на финансовото министерство, публикувани на сайта му.

Средствата са отишли за ремонта на 6,26 милиона жилища в бедняшки градски квартали и 1,9 милиона разпадащи се къщи в селските райони, както и подпомагане изграждането на 300 хиляди обществени жилища, информира още ведомството.

Министерството обещава също да засили контрола и управлението на средствата за субсидираните жилища през 2019 г, както и да стандартизира финансирането на проектите за ремонт на бедняшки квартали.

Цените на жилищата в страната бяха стабилни през миналата година, благодарение на въведените ограничителни политики от правителството.