Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна вицепремиера на Китай  Ху Чунхуа, съобщиха от Министерството на икономиката. Двамата са обсъдили търговско-икономическото сътрудничество между двете държави в Нинбо, където се провежда  експо за търговия и инвестиции във формат 17+1.

Караниколов е подчертал, че България подкрепя и активно допринася за развитието на Инициативата за сътрудничество между Централна и Източна Европа и Китай във формат „17+1“.

Китайският вицепремиер е посетил българския щанд, на което близо 20 български компании представят своите продукти. Той е бил само на още два щанда, на които излагат стоки страни от ЦИЕ.

Министър Караниколов изтъкна, че сътрудничеството между България и Китай в областта на търговията устойчиво нараства през последните години.

„Тенденцията продължава, като само за първото тримесечие на 2019 г. стокообменът бележи ръст от 11% и достига 683,2 млн. долара, в сравнение с първите три месеца на предходната година“, допълни той. Българският износ за Китай през 2018 г. е достигнал рекордно високо ниво, а за периода януари-март 2019 г. и е  240,6 млн. долара и бележи ръст от 16,1% спрямо същия период на 2018 г.

По време на визитата си в Китай министърът на икономиката бе и Шанхай, където проведе среща с ръководството на Шанхайския борд за развитие на чуждестранните инвестиции. Караниколов се договори с домакините да рекламират България и да промотират български компании и стоки на шанхайските инвеститори.