Няма промяна в позицията на Турция във връзка с купуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400, заявиха турски официални представители, цитирани от в. "Хюриет".

Коментарите на представителите, пожелали да запазят анонимност, бяха в отговор на въпрос на журналист от в. "Хюриет" във връзка с писмото на изпълняващия длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан до турския военен министър Хулуси Акар, в което го уведомява, че турските летци, които са на обучение в американски бази за пилотиране на изтребителите бомбардировачи Ф-35, трябва да напуснат САЩ най-късно до 31 юли, предава БТА.

Източниците посочиха, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече е казвал, че е "сключена сделката" за придобиване на С-400 от Русия, както и че по този въпрос "няма връщане назад".

Представителите казаха, че "някои американски институции не искат да вземат под внимание" въпроси, по които Ердоган и американският президент Доналд Тръмп вече са постигнали съгласие. Източниците добавиха, че предложението на Турция за създаване на съвместна работна група във връзка с опасенията на САЩ по повод купуването на руските системи С-400 "все още е на масата".

САЩ и Турция спорят от месеци заради поръчаните от Турция руски системи С-400, които според Вашингтон са несъвместими с отбранителната мрежа на НАТО.