Британската икономика се сви рязко през април в резултат на рекорден спад на автомобилното производството, тъй като редица производители не успяха да отменят планираното временно закриване на мощности с оглед на очакваното излизане на Великобритания от Европейския съюз в началото на пролетта, показват предварителни данни на официалната британска статистика ONS, предава БНР.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се понижи през април с 0,4% спрямо март, когато се сви с 0,1%, отбелязвайки най-сериозно понижение от март 2016-а година и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-скромен спад с 0,1 на сто.

Това доведе до забавяне на икономическия растеж през трите месеца до края на април до 0,3% след експанзия с 0,5% през първото тримесечие на годината.

Основна причина за слабото представяне на британската икономика през април беше рязкото понижаване на индустриалното производство с 2,7% на месечна база, като промишленото производство се сви с цели 3,9 на сто, отбелязвайки най-солиден спад от юни 2002-а година насам. Солидното свиване на промишлената активност беше в резултат на спад с цели 24% при производството на автомобили (най-солиден спад от 1995-а година насам), тъй като редица автомобилни компании бяха обявили предварително, че ще затворят временно през април с оглед на първоначално обявената дата на Брекзит на 28-и март, опасявайки се от нарушаване на търговията около периода на официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС. В последствие премиерът Тереза Мей отложи Брекзит за нова крайна дата - 31-ви октомври, но британският бизнес така и не успя да направи бързи промени в плановете за временно прекратяване на производството.