Облигациите вещаят рецесия на фона на изчезването на инфлацията

  • 0
authorАвтор: Дара Ранасинге, Ройтерс

Облигациите вещаят рецесия на фона на изчезването на инфлацията

СНИМКА: Pixabay

След като в продължение на близо три години прогнозираха с успех съживяване на глобалната икономика, световните облигационни пазари сега нервно сигнализират за риск от нова рецесия, както и за ниска инфлация за едно поколение напред.

Стреснати от ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, лихвените проценти по дългосрочните държавни облигации, определяни от мнозина като най-точните индикатори за бъдещата икономическа дейност и инфлация, потънаха дълбоко.

Доходността на американските държавни облигации спадна с 50 базисни пункта за седем седмици, а на германските с падеж след 10 години, която по принцип е под нулата, е на рекордно ниско равнище. В Япония, Великобритания, Швейцария и Франция лихвените проценти по облигациите са в най-ниската си точка от 2016 година, когато финансовите пазари бяха засегнати от комбинация от удари, включително шоковото решение на Великобритания да напусне Европейския съюз и забавянето на икономическия растеж на Китай.

Рецесията не е неизбежна. Облигационните пазари може и да сочат в тази посока, но някои други индикатори, като курсовете на акциите, не са толкова песимистични. Търговските напрежения, включително новият план на САЩ да наложат мита на Мексико, обаче сегашният спад на облигационните пазари може би е по-различен.

"Трябва да обърнем внимание", призовава Франк Диксмиър, ръководител на отдела на Allianz Global за инвестиции с фиксирана лихва, който управлява активи за над 560 милиарда долара.

"Знаем от опит, че облигационните пазари са доста добри в прогнозирането на бъдещите икономически развития и това, което е включвано все повече в уравнението, е очевидната ескалация на търговските напрежения", казва той.

Очакванията за бъдещата инфлация намаляха бързо в глобален мащаб в резултат на опасенията от забавянето на икономическия растеж или от рецесия, в момент, когато големите централни банки разполагат с ограничени "муниции" след годините на свръхлесни пари. Великобритания прави изключение заради Брекзит.

Най-важният песимистичен сигнал за икономическия растеж идва от кривата на доходността на американските облигации с 3-месечен и 10-годишен падеж. Тя е най-обърната от 2007 г. - месеците, предшествали световната финансова криза.

Доказано е, че обърнатата крива, при която лихвените проценти по дългосрочните облигации са по-ниски отколкото по краткосрочните, е силен индикатор за рецесия. Като мощен сигнал, че пазарите се готвят за понижаване на лихвените проценти, по-голямата част от американската крива е под целевото равнище на основния лихвен процент на Управлението за федерален резерв (УФР) от 2,25-2,50%.

Краткосрочните лихви по фючърсите загатват, че УФР може да започне да понижава лихвените проценти още другия месец.

"Кривата на доходността (на облигациите) си остава много добър индикатор, тъй като когато погледнете кривата и взаимната връзка между нея и макроикономически променливи, тя не се е променяла от 20 години", казва главният стратег на Pictet Asset Management Лука Паолини. Той допълва, че има вероятност от рецесия, но не дълбока.

ВЯРВАТЕ ЛИ МИ?

Разчитането на знаците, които идват от облигационния пазар, обаче не е лесно. Пророческата сила на кривата на американските облигации пострада от продължителната политика на лесни пари и търсенето на облигации от институционални инвеститори като пенсионни и застрахователни фондове. Това изигра роля за потискане на доходността на дългосрочните облигации, улеснявайки обръщането на кривата.

Безработицата в САЩ винаги е нараствала преди рецесии, но сега е близо до 50-годишен минимум. Акциите се представят добре, така както и по-рисковите сегменти от пазара на корпоративни облигации.

Икономическите данни в Съединените щати, макар и разочароващи, не са злокобни. Индексът на Institure for Supply Management's (ISM) за промишлената активност е на най-ниското си равнище от 2016 година, но над 50-те пункта, които предполагат растеж.

Главният инвеститор на BlueBay Asset Management Марк Даудинг отбелязва, че през 2016 година, когато пазарите бяха в плен на опасенията за слабия глобален икономически растеж и инфлация, индексът на ISM потъна до 48 и цените на петрола спаднаха рязко до около 30 долара за барел.

Сега цените на петрола, макар и на 4-месечно "дъно", са двойно по-високи в сравнение с преди три години.

ТЪРГОВСКА ВОЙНА = СЛАБА ИКОНОМИКА

Дълбоките търговски напрежения сега обаче може да направят ситуацията различна, според анализатори и инвеститори. Лихвените проценти по американските държавни облигации с падеж след две години регистрираха миналата седмица най-големия си спад от 2009 година, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да наложи мита на Мексико.

Въпреки че облигационните пазари до миналия месец масово очакваха положителен изход, Нийл Маккинън, глобален макростратег в ВТК Капитал, казва, че "сега инвеститорите разглеждат спора като част от една по-голяма, по-сложна, по-дългосрочна борба за хегемония и за пазарите това е по-опасно и несигурно".

Инвестиционните банки промениха своите възгледи за икономическия растеж и политиката на централните банки. Morgan Stanley сега прогнозира, че глобалният растеж ще изпадне в стагнация през остатъка от 2019 година, JP Morgan очаква две понижавания на лихвените проценти тази година, а според Goldman Sachs доходността на германските държавни облигации може да намалее до -0,50% при -0,25% в момента.

Международният валутен фонд (МВФ) междувременно понижи тази седмица прогнозите си за растежа на световната икономика, а германската централна банка оряза тези за националната икономика, като очаква тя да нарасне тази година само с 0,6%.

Някои централни банки вече започнаха да смекчават паричната си политика - лихвените проценти вече бяха понижени в Нова Зеландия, Австралия и Индия, а дори представители УФР споменаха за такава възможност.

"На фона на (облозите за съкращаване на лихвите), трябва да се попитаме дали УФР настройва фино своята политика в унисон с мисленето на инвеститорите или фундаменталните икономически перспективи са далеч по-лоши, отколкото са предполагали?", казва Сунил Кришнан, директор на Aviva Investors за мултиактивните фондове.

"Купуването на облигации отразява частично по-песимистичната гледна точка", допълва той.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се опита преди няколко дни да успокои инвеститорите, че ЕЦБ е готова да действа при необходимост, като дори спомена перспективата за нови понижавания на лихвените проценти или за възобновяване на изкупуването на облигации.

Нервните инвеститори са налели рекордните 12,3 милиарда долара в по-висококачествени облигации "на инвестиционно равнище" през седмицата до сряда, съобщи Bank of America Merrill Lynch.

Банки са изчислили, че облигациите с отрицателна доходност са се увеличили в глобален мащаб до над 10 трилиона долара.

ЛИПСВАЩА ИНФЛАЦИЯ

За централните банки и по-специално за ЕЦБ може би най-обезпокоителният сигнал от облигационните пазари е, че инфлацията ще остане под целевото равнище в продължение на години. Според пазарните очаквания инфлацията в еврозоната може да остане под целта най-малко две десетилетия.

Ключов индикатор за очакванията за инфлацията в еврозоната е на рекордно ниско ниво под 1,25%. Целевото равнище на ЕЦБ е малко под 2%, но те не е постигано от 2013 година. При това след безпрецедентни мерки за стимулиране на икономиката.

"Изглежда много трудно да видим инфлацията над целта през следващите 5 до 10 години", казва Даудинг от BlueBay.

И дори търговските напрежения, а с тях и опасенията от глобална рецесия, да отслабнат, други причини за несигурност - Брекзит, конфликтът на Италия с ЕС за бюджета й - навеждат на мисълта, че облигациите ще запазят своята привлекателност още известно време, допълва Диксмиър от Allianz.

"Зная едно нещо. И то е, че не искам да изпитвам недостиг на германски облигации на този етап", допълва той.

(БТА)

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген ще строи нов завод и търси най-подходящото място за огромната инвестиция. В битката за нея останаха само две страни: България и Турция. А турците изглежда са сигурни в успеха си. "Инвестиционните намерения на германските компании вече не се влияят така силно от политиката", уверява шефът на Отдела за чуждестранни инвестиции към турската

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал проучвателни сондажи край бреговете на Кипър, съобщава "Катимерини", като се позовава на интервю на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред Анадолската агенция. Чавушоглу заяви, че "Фатих" е започнал сондаж западно от кипърския град Пафос и допълни, че и вторият турски сондажен кораб,

Борисов поиска 600 млн. лева  за нови влакове - за да ги има,  когато станат бързите линии (Обзор)

Борисов поиска 600 млн. лева за нови влакове - за да ги има, когато станат бързите линии (Обзор)

600 млн. лв. за нови влакове обеща премиерът Бойко Борисов. Докато се направи новият път, ще ги има и новите влакове. Това отговори той на въпрос на гражданка на Белозем, която го попита като ще има бързи линии, ще има ли и бързи влакове. Преди това Борисов пита финансовия си министър Владислав Горанов колко нови влака ще бъдат купени.

8 лева за чадър в  Равда, 7 в Приморско

8 лева за чадър в Равда, 7 в Приморско

8 лева ще е цената на наем за чадър на плажа в Равда - Национален детски детски комплекс, и също 8 лева - за шезлонг. Това е записано в заповедта, с която туристическият министър Николина Ангелкова определя за наемател на този плаж фирмата “Ей Си Джи Трейд”, която е спечелила наддаването. С друга заповед за наемател на централния плаж в Приморско

Турция и ЕС подписаха споразумение за част от проекта за високоскоростна жп линия от Истанбул до Капъкуле

Турция и ЕС подписаха споразумение за част от проекта за високоскоростна жп линия от Истанбул до Капъкуле

Представители на Турция и Европейския съюз подписаха днес в Анкара споразумение за изграждането на участък от проекта за високоскоростна железопътна линия между Капъкуле на границата с България и гара Халкалъ в Истанбул, предаде Анадолската агенция. Проектът се осъществява по програмата на ЕС за трансгранично сътрудничество на инструмента IPA.

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София. Стойността на атракциона и парковото пространство около него е над 9,5 милиона лева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как върви строителството. Констатира, че около 60% от работата по обекта вече е свършена. С изграждането на атракциона и зелената площ към него ще

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Плановете на Анкара за придобиване на руските зенитно-ракетни системи С-400 предизвикват разногласия в НАТО и Берлин би приветствал, ако Турция преразгледа своето решение. Това заяви днес на брифинг говорителката на германското правителство Улрике Демер, цитирана от ТАСС и БТА. "Ние следим тези въпроси.

Цената на нивите се вдига с 12,6% за година

Цената на нивите се вдига с 12,6% за година

Цената нивите се е увеличила средно за страната с 12,6% през 2018 спрямо 2017 г. - или от 870 на 980 лв. за декар, показват данни на статистическия институт.  Средната цена като цяло на един декар земеделска земя достига 941 лв., което е със 7.9% повече в сравнение с 2017 година - от 872 на 941 лв./ дка.

Вписването в имотния регистър - по идентификатор на имота

Вписването в имотния регистър - по идентификатор на имота

Вписването в имотния регистър ще е по идентификатор на имота. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. След приключване изработването на цифровата кадастрална карта на територията на страната трябва да бъдат създадени "поимотни" партиди на собствеността,

5 кабелни оператора ощетили Би Ти Ви, “Нова” и HBO с над 10 млн. лв. (Обзор)

5 кабелни оператора ощетили Би Ти Ви, “Нова” и HBO с над 10 млн. лв. (Обзор)

10,5 млн. лв. са щетите за Би Ти Ви, Нова телевизия и HBO от пиратско разпространение на програмите им в 5 кабелни оператора само за 2 месеца, съобщи в петък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 700 хиляди абонати на кабеларките са в сивия сектор. Таксите, които са плащали, не са отчитани и не са плащани данъци за тях.

Най-коментирани

ООН: Северна Македония е с най-голям растеж на инвестициите в региона

ООН: Северна Македония е с най-голям растеж на инвестициите в региона

Северна Македония отбелязва най-голям растеж на инвестициите в Западните Балкани, показва доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.  В доклада се казва, че притокът на преки чуждестранни инвестиции в Северна Македония се е увеличил с 260 процента - от 205 милиона долара през 2017 г.

5 кабелни оператора ощетили Би Ти Ви, “Нова” и HBO с над 10 млн. лв. (Обзор)

5 кабелни оператора ощетили Би Ти Ви, “Нова” и HBO с над 10 млн. лв. (Обзор)

10,5 млн. лв. са щетите за Би Ти Ви, Нова телевизия и HBO от пиратско разпространение на програмите им в 5 кабелни оператора само за 2 месеца, съобщи в петък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 700 хиляди абонати на кабеларките са в сивия сектор. Таксите, които са плащали, не са отчитани и не са плащани данъци за тях.

Борисов: Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите

Борисов: Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите

Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите, за да имаме най-надеждната авиация. Това каза пред журналисти в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от „Фокус“. Попитан как ще коментира развоя на сделката за нови изтребители със САЩ Борисов заяви: „Има изисквания – ако искаме да сме в НАТО,

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатитеCVCV

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатитеCVCV

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за  хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга, казва  главният изпълнителен директор на “Виваком” Още акценти Средното потребление на интернет ще се увеличи 10 пъти до 5-7 години Оптимистичният вариант показва, че новото поколение услуги може да ги има в България до не повече от 3-4 г.

Над 50% от българите предпочитат да плащат с карта

Над 50% от българите предпочитат да плащат с карта

За да отговори на нарастващата тенденция, А1 предлага кредитна карта на своите клиенти със специални преференциални условия и 0% лихва Над 50% от българите предпочитат да плащат с карта. Това показва проучване на А1 България относно нагласите на обществото във връзка с ползването на банкова карта. Резултатите от проведената анкета сочат,

Само 9 къмпинга има у нас

Само 9 къмпинга има у нас

България е сред страните в Европа с най-малко на брой къмпинги - само 9. Това показва статистика на Евростат за 2017 г. Логично и нощувките на такива места са най-малко - едва 58 хил. през 2017 г. В Европа са регистрирани 28 400 къмпинга. Общо нощувките в тях са били 397 млн. Това са 12% от всички нощувки.

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Плановете на Анкара за придобиване на руските зенитно-ракетни системи С-400 предизвикват разногласия в НАТО и Берлин би приветствал, ако Турция преразгледа своето решение. Това заяви днес на брифинг говорителката на германското правителство Улрике Демер, цитирана от ТАСС и БТА. "Ние следим тези въпроси.

Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген ще строи нов завод и търси най-подходящото място за огромната инвестиция. В битката за нея останаха само две страни: България и Турция. А турците изглежда са сигурни в успеха си. "Инвестиционните намерения на германските компании вече не се влияят така силно от политиката", уверява шефът на Отдела за чуждестранни инвестиции към турската

УНИЦЕФ: България е трета по най-дълъг отпуск по майчинство на пълно заплащане

УНИЦЕФ: България е трета по най-дълъг отпуск по майчинство на пълно заплащане

България е на трето място по най-дълъг отпуск по майчинство с пълно заплащане сред страните от ОИСР и ЕС. Това става известно от нов доклад на УНИЦЕФ за политиките в подкрепа на семействата. Швеция, Норвегия, Исландия, Естония и Португалия предлагат най-добрите политики в подкрепа на семействата сред 31 богати страни.

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София. Стойността на атракциона и парковото пространство около него е над 9,5 милиона лева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как върви строителството. Констатира, че около 60% от работата по обекта вече е свършена. С изграждането на атракциона и зелената площ към него ще

60 000 лeва глоба за незаконен къмпинг

60 000 лeва глоба за незаконен къмпинг

България има само 9, но след 2021 г. ще привлича с нови места за палатков туризъм Дивото къмпингуване по морето, което е актуално за летния сезон, няма да може да се практикува в България. Това реши парламентът с окончателно приети промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесени от Министерския съвет.

Президентът Радев сложи втора тапа на околовръстното - има пари, но няма как да го почнат през юли

Президентът Радев сложи втора тапа на околовръстното - има пари, но няма как да го почнат през юли

73 дела за имоти чакат съдът да насрочи дати, а тировете продължават да блокират столицата между “Младост” и “Цариградско шосе” Над 23 000 автомобили и камиони всеки ден попадат в най-тежката тапа на Околовръстнот в София - между квартал “Младост” и “Цариградско шосе”. В неделя, малко след 18 часа, там се чакаше средно между 40-50 минути,

Симеон: Отнетите ми хижи ще последват съдбата на „Царските конюшни”

Симеон: Отнетите ми хижи ще последват съдбата на „Царските конюшни”

Симеон Сакскобургготски изрази притеснение, че отнетите му хижи „Ситняково” и „Саръгьол” ще последват съдбата на „Царските конюшни”. Бившият министър-председател на България коментира, че делата за семейните му имоти са тормоз, в предаването "120 минути" по Би Ти Ви. "Вижда се, че има систематично преследване - твърди Симеон.

Министър Караниколов: Държавата ще ремонтира язовирите в тежко състояние

Министър Караниколов: Държавата ще ремонтира язовирите в тежко състояние

Язовирите в тежко състояние ще бъдат ремонтирани от държавата. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването „Неделя 150“ по БНР. В страната има над 6700 язовира и вече е известно състоянието на всички тях, макар някои да нямат първична документация, каза министърът и допълни, че общините са прехвърлили около 2700 язовира на

Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани 
в граничния регион между България и Гърция

Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция

Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Средствата са от Програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014 - 2020. С тях ще бъдат подкрепени проекти на малки и средни предприятия в рамките на шестата покана за набиране на

Започва набиране на проекти за подкрепа на малки и средни предприятия

Започва набиране на проекти за подкрепа на малки и средни предприятия

Нови 7 млн. ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция. Средствата са от Програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 - 2020. С тях ще бъдат подкрепени проекти на малки и средни предприятия в рамките на шестата покана за набиране на проектни

САЩ разрешиха на Ирак още 3 месеца да внася енергоносители от Иран

САЩ разрешиха на Ирак още 3 месеца да внася енергоносители от Иран

САЩ удължиха с още три месеца разрешението за Ирак да внася газ от Иран за производство на електроенергия въпреки санкциите срещу Техеран, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Багдад има крайно голяма нужда от иранските енергоносители през горещия летен период, когато потреблението на електричество рязко се увеличава, предава БТА. Ирак получава от Иран 28 млн.

Турция критикува Мудис за понижаването на
кредитния рейтинг на страната

Турция критикува Мудис за понижаването на кредитния рейтинг на страната

Решението на рейтинговата агенция Мудис (Moody's) да понижи кредитния рейтинг на Турция повдига въпроси за нейната "обективност и неутралност", се казва в съобщение на турското министерство на финансите, предаде ДПА. В петък Мудис понижи кредитния рейтинг на Турция от Ba3 на B1, като запази негативната му перспектива, предава БТА.

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал проучвателни сондажи край бреговете на Кипър, съобщава "Катимерини", като се позовава на интервю на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред Анадолската агенция. Чавушоглу заяви, че "Фатих" е започнал сондаж западно от кипърския град Пафос и допълни, че и вторият турски сондажен кораб,

Производството на електроенергия в Китай е нараснало с 3,3% през първите пет месеца

Производството на електроенергия в Китай е нараснало с 3,3% през първите пет месеца

Производството на електроенергия в Китай е нараснало с 3,3% на годишна база до 2,8 трилиона киловатчаса през първите пет месеца на 2019 г., показват официални данни. Само през май, производството на електроенергия е нараснало с 0,2% спрямо година по-рано – до 558,9 милиарда киловатчаса, което е спад с 3,6 процентни пункта спрямо април,