Въпреки кризата ръстът на приходите от нощувки е 9,9%

Независимо от очакванията за слаб туристически сезон това лято поне до април хотелите не могат да се оплачат от липса на гости и дори ръстът на приходите им на годишна база продължава, показват данните на НСИ.

Броят на нощувките в български хотели през април 2019 г. е със 7,6% повече спрямо броя им през април миналата година. При 4- и 5-звездните хотели ръстът е дори по-голям - 12,3%. В такива хотели през април са пренощували 77% от всички чужди граждани у нас.

В местата за настаняване от висока категория дори заетостта е над средната. През април в българските хотели и къщи за гости средната заетост е била 22,9%, т.е. с 0,9 процентни пункта по-висока от същия месец на миналата година. Но в хотелите с 4 и 5 звезди заетостта е 26,6%, при 3-звездните хотели е 23,8%, а в местата за настаняване с 1 и 2 звезди е 16,5%.

Приходите от нощувки също продължават да растат, достигайки през април 51,7 млн. лв., което е с 9,9% повече от приходите през април миналата година. Това са приходите само от нощувки, без да се смятат допълнителните услуги, които хотелите предоставят на гостите си.

Тъй като април е междинен месец и летният сезон все още не е започнал, а зимният вече е приключил, най-големите приходи на хотели са получени в области като София и Пловдив. Те са сравнително високи и в област Благоевград, тъй като ски сезонът тази зима бе малко по-дълъг от обичайното. Приходите на хотелите в тези три области през април са почти равни на приходите в областите Варна, Бургас и Добрич. През този месец от годината голяма част от хотелите във Варненска и Бургаска област не функционират.

Областите, в които хотелиерският бизнес има най-малко приходи през април, са Перник - едва 72 хил. лв., следвана от Враца със 162 хил. лв., Силистра - 163 хил. лв., Разград - 173 хил. лв., Монтана - 174 хил. лв., Търговище, Кърджали и др. В тези области има и най-малко места за настаняване, най-нисък брой легла и съответно - най-малък дял на чужденците сред гостите на местата за настаняване. На другия полюс са столицата, Варна, Бургас и Пловдив.