Дейностите по газовата връзка с Гърция са спрени временно заради жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От компанията "Ай Си Джи Би", която трябва да осъществи проекта, обаче се надяват до края на месеца да могат да сключат договор с гръцката фирма "Коринт" за доставка на тръбите за газопровода, предаде БНР.

Причината за спирането на проекта този път е, че българската компания "Топливо-2" обжалва и решението на КЗК за предварително изпълнение на поръчката за доставка на тръби, спечелена от гръцката фирма. Това каза за Хоризонт изпълнителният директор от наша страна на проектната компания Теодора Георгиева:

"В момента не можем да подпишем договор. Има възможност за искане на предварително изпълнение, тъй като сме изключително важен проект. КЗК вече ни препотвърди, имаме предварително изпълнение и очакваме ВАС да се произнесе до края на месеца. Не считаме, че в момента графикът е застрашен. Ние сме си дали буфер в плана от 18 месеца строителство и считаме, че ако всички са на линия, както инженер-консултантът вече е на линия, ние можем да се справим с графика до края на следващата година".