През последните няколко седмици китайският юан е обект на резки флуктуации на вътрешния и външните пазари. Според икономисти обаче, той ще остане стабилен в дългосрочен план, тъй като няма сериозни притеснения за икономическия ръст на страната. На 7 юни офшорният разменен курс спадна до 6,96, а на 10 юни – до 6,93 юана за долар. В същото време влошаването на търговските търкания между Китай и САЩ добави нови неясноти и опасения за пазарите, според Ъ Джъхуан, главен икономист на „Банк ъф Чайна" (Хонконг), предаде "Радио Китай". 

Според зам.-управителят на Китайската народна банка Лиу Гуоцян, страната е „способна и уверена" в поддържането на разменния курс на стабилно и балансирано ниво като цяло, предвид здравите основи, устойчивост и потенциал на националната икономика.

„Вземайки предвид два ключови фактора – валутният резерв и търговският излишък, Китай несъмнено ще съумее да поддържа стабилен разменния курс на юана", казва Джао Цинмин, главен икономист в Института за финансови деривати към Китайската фючърсна борса. По данни на статистиката през януари-май търговският излишък на страната е бил 48% или 893,36 милиарда юана, а валутният резерв – 3,101 трилиона долара в края на май.

Пекин има огромен пазар и механизми за стабилизиране на валутата си, както и да се противопостави ефективно на спекулации, опитващи се да реализират печалби от краткосрочните флуктуации на разменния курс, обяснява Джоу Дзинтун от Института за международни финанси към „Банк ъф Чайна".