След скандал, вдигнат от работодателите, за продажба на голямо количество  зелена енергия на борсата на един купувач, НЕК го прекрати и обяви два нови, като ги раздели на по-малки количества на платформата за двустранни договори.

Какво всъщност са случи? 

В края на миналата седмица НЕК обяви търг за нестандартизирани доставки на 98 мегавата зелен ток за периода от 1 юли до 30 септември, като отклоненията от доставките в 24-те часа на денонощието е от -100 до +400%. Обявената цена беше 94 лева за мегаватчас, общото количество енергия е 216 384 мегаватчаса. 

Всъщност става въпрос за тока, който ще произведат в следващите три месеца веитата с мощност от 1 до 4 мегавата, които, след промяната на закона, са задължени да търгуват на борсата. Само че за първите три месеца депутатите решават това да става чрез НЕК. Така компанията се сдобива с още едно задължение, като досега тя не е търгувала ток от веита на средно напрежение, тъй като им го изкупуваха ерепетата. Освен това няма наблюдение върху товарите им, тоест в кой час колко ток произвеждат или са произвеждали. 

След обявяването на търга с единствен купувач на това голямо количество, то се прогнозира в различните часове на денонощието товарът да е между 80 и 500 мегавата (по данни на НЕК), бизнесът се усъмни. 

Асоциацията на организациите на работодателите написа писмо до шефа на НЕК Петър Илиев и до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, в които се притесняват от бъдещи спекулации с тока:

"Такова голямо количество (потенциално над 390 мегавата) при зададената стъпка от 98 мвт и възможностите за обезпечаване на бъдещи плащания със застраховка, ще породи бъдещи спекулации, тъй като ще бъде закупено от единствен купувач. При настоящите трудности в генерацията на електроенергия от въглища и скъпите емисионни квоти, ако и допълнително се създадат условия за концентрация, респективно контролирано ограничено предлагане, пазарът ще изпитва хроничен недостиг на електроенергия, а цените биха били лесно манипулируеми," се казва в становището им.

Тоест казано в думи прости - бизнесът се притеснява, че едни големи количества електроенергия ще бъдат напазарувани от един клиент и той ще ги продава в бъдеще на борсата. 

За "24 часа" шефът на НЕК Петър Илиев заяви, че токът от вятър и слънце е с вариации за доставка от -100 до +400%, тъй като това производство е непредсказуемо. Затова са решили да го обявят на един търг, защото получавали данните за производство в 11,30 ч и имали 10 минути да разпределят енергията между купувачите.

След реакцията на работодателите Илиев заяви, че е оттеглил търга и е обявил за същата дата (19 юни) нови два -  за 75 и 25 мегавата за три месеца, считано от 1 юли. 75-е мегавата са разделени на лотове от по 25 мегавата, а във втория търг за 25 мегавата лотовете са по 5 мегавата. Така че вместо 1 купувач вече ще има 8.