През май регистрираната безработица достигна най-ниското си равнище от създаването на Агенцията по заетостта. Отчетената стойност от 5.3 процента бележи свиване на месечна и на годишна база съответно с 0,3 и 0,8 процентни пункта. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта, цитирани от БТА.

В края на май регистрираните безработни в бюрата по труда са 175 399, като снижението спрямо април е с 9027 души. Спрямо май 2018 г. те са с 25 059 по-малко.

Новорегистрираните безработни през месеца са 18 897, като от тях 1464 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 6843 души чрез организиране на информационни събития, срещи със завършващите образование в кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др.

Дейността на бюрата по труда продължава да обхваща все повече заети, учащи и пенсионери, сред които работодателите също разчитат да намерят своите кадри. Нови 608 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа, се посочва в съобщението.

Безработните, постъпили на работа през май, са 20 533, като 93.4 на сто от тях са устроени в реалната икономика. Други 459 от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място.

В резултат на изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните от рисковите групи на пазара на труда, на субсидирани работни места през месеца са устроени 1362 души: 413 - по програми и мерки за обучение и заетост, и 949 - по схеми на ОП "Развитие на човешките ресурси".

През май в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати общо нови 2405 безработни. Завършили обучения през месеца са общо 3311 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 18 542, като 85 на сто от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (27.6 на сто), хотелиерството и ресторантьорството (19.2 на сто), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (14.9 на сто), административните и спомагателните дейности (7.4 на сто), строителството (5.5 на сто), селското, горското и рибното стопанство (4.4 на сто) и други.

Най-търсените групи професии и този месец са: заети в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; продавачи; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в селското, горското и рибното стопанство; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия; работници по събиране на отпадъци; монтажници; металурзи, машиностроители и сродни на тях, и занаятчии; персонал, осигуряващ защита и сигурност, и др., се посочва в съобщението.