ББР заявява намерение за участие в Програмата InvestEU и гаранционния фонд към програмата. Това е уникална възможност и за българския бизнес, тъй-като Фондът ще предоставя първокласна , с рейтинг три пъти „А“, гаранция върху финансирането. Това заяви главен изпълнителният директор на банката Стоян Мавродиев по време на форум „Пътища за партньорство“ , който се провежда за втора година. С него ББР отпразнува и 20-годишния си рожден ден.

Очакванията за тази програма са да генерира над 650 милиарда евро допълнителни инвестиции в целия ЕС. С участието си като прилагащи партньори в тази програма националните насърчителни банки могат да играят много важна роля, като финансира проекти в сектора на малките и средни предприятия, да помогнат за сближаване на икономиките на страните-членки. Това означава възможност за поемане на по-висок от средния за системата риск и облекчени финансови условия по кредитите и по обезпеченията.

„InvestEU“ не изключва публичните инвестиции и затова ББР може да подпомогне усилията на правителството за преодоляване на предизвикателствата във физическата, мрежовата и социалната инфраструктура. Така например по примера на успешната инициатива за енергоспестяващи мерки в българските домове, Банката е готова да структурира и финансира програма за „социална инфраструктура“ за изграждане на детски градини в страната. Могат да бъдат подкрепени и трансгранични проекти, което е важно за нашите партньори от държавите кандидат-членки на ЕС в региона, допълни още Мавродиев.

Той каза, че вчера нови банки са се присъединили към Меморандума за сътрудничество, като членките вече са 11. Тази година има идея да се надгради сътрудничеството с уеббазирана платформа, в която банките да представят свои проекти в различни области, да обменят ноухау и да търсят ресурси.

През 2018 г. ББР постигна най-добрите финансови резултати за изминалите 2 десетилетия. Тя постигна най-високи нива на капиталова адекватност в банковата система, балансовата стойност на активите на банката надминаха 3 млрд лв, нараствайки с 2%. Печалбата нараства, дадени са 400 млн лв кредити за бизнеса- 3 пъти повече от 2017 г. Миналата година беше създаден Фонд за капиталови инвестиции. Тази година ще бъдат създадени още 2 дъщерни компании – ББР лизинг и ББР факторинг, който ще осигури достъп за финансиране за българската индустрия чрез пълен набор от финансови услуги, похвали банката министърът на икономиката Емил Караниколов, който откри форума.

Програмата InvestEU е продължение на плана Юнкер. Тя има нови приоритети - изменения на климата, кръгова икономика, дигитализация, изкуствен интелект. Ще се използват гаранции от европейския бюджет, ще има силна ориентация към пазара без квотна система. Бюджетът на програмата е 650 млрд евро, като целта ще е повече частни средства. За бенефициерите процедурата ще е улеснена- 14 финансови инструмента се сливат в един, обясни Флорентин Хопмайър, член на кабинета на зам.-председателя на ЕК Катайнен, която отговаря за икономическите и финансови въпроси. „Ще продължим да работим с групата на ЕИБ,но отваряме гаранции за други участници като националните банки за развитие, което значи, че ББР е потенциален партньор. 25% от гаранцията може да се предостави на други партньори“, уточни тя. InvestEU стартира през 2021 г.

Хопмайър подчерта, че инвестициите ще стават само в сигурна инвестиционна среда. В България тя е сравнително ниска, въпреки че има подобрение. Препоръките на ЕК към страната ни са по-висока събираемост на данъци, по-голяма стабилност на банковия сектор, подобряване на секторите енергетика, транспорт, социална инфраструктура, социално включване в работата.

Стоян Мавродиев и Флорентин Хопмайер
Стоян Мавродиев и Флорентин Хопмайер
Флорентин Хопмайер
Флорентин Хопмайер