80% от населението в развитите страни пазарува оналйн

"Дигитализацията може да е перфектна перспектива за всяка компания. Онлайн продажбите нарастват изключително бързо. 80% от населението в развитите страни пазарува онлайн срещу едва 10% в слаборазвитите държави". Това коментира Шамика Сириман, директор на отдел "Технологии и логистика" към UNCTAD - Конференцията на ООН за търговия и развитие, по време на Европейските дни на развитието 2019 г.

"Дигитализацията не е само тренд, тя ще оцелее. Целите й са свързаност, придобиване на дигитални умения, предприемачество и икономическо развитие", добави Пабло Чикарели, член на Европейската комисия.

"Интернет не е място само за мъже или жени, така че ние подкрепяме и много жени предприемачи. 50% от населението по света няма достъп до интернет. Не става дума само за свързаност между хората, а за неща като система за онлайн плащания, международна търговия", обясни Сириман.

3 милиона африканци живеят на повече от 50 км от търговски обект, стана ясно още от думите на експерти в сферата.

Шамика Сириман даде пример за това колко е важна търговията, като обясни: "Гана има въглища, Нигерия има нужда от въглища, но не могат да търгуват помежду си, тъй като нямат кораби. И Нигерия купува въглища от Австралия".