В съвременната фармация пътят на всяко ново лекарство от създаването му до аптеката и пациента е невероятно дълъг и извънредно скъп. Понякога са нужни

10 години

от идеята

за нова

лекарствена

молекула,

през различни клинични и неклинични изпитания и издаване на разрешения за производството, докато се стигне до изписването на рецепта от лекаря.

Обикновено фармацевтичните компании инвестират стотици милиони долари, а в последните години – дори милиарди, за пускането само на едно ново лекарство на пазара, особено тези за лечението на социално-значими заболявания.

Не е чудно, че патентите важат поне 10 години, през които никой друг няма право да произвежда същото лекарство, въпреки че формулата му задължително е публикувана и се знае от всички фармацевтични компании.

Българската фирма “Микар Иновейшън”, създадена от Димитър Димитров преди около 3 години, се е вместила в една съвсем малка, но затова пък особено важна ниша от целия този процес:

изобретяването и

патентоването

на нови лекарствени молекули за лечение на голям клас болести.

Бизнес моделът се основава на патентоване на новооткритите молекули, а лицензите се предоставят впоследствие на търговски партньори, т.нар. Big pharma компании.

Те имат по-нататък грижата да проведат изпитанията първо върху животни, след това върху доброволци и да въведат в производство новото лекарство.

Другият модел е създаването на нови spin-out компании, които да развиват новата лекарствена молекула до клинично доказване на концепция и продажба.

Компанията има собствено портфолио от 13 нови лекарствени молекули в области като неврологията, онкологията, сърдечносъдовата система, дерматологията и редки заболявания. За всяка една лекарствена молекула се правят минимум

3 различни

патента

на световно ниво

и най-голямата гордост за компанията е, че технологиите, разработени от нея, са валидирани в различни научни списания и са патентовани.

“Микар Иновейшън” присъства в редица аналитични доклади като една от 250-те компании в света в тази област, като за последната година има 5 различни награди, включително за най-добър биотех стартъп.

Създателят и управител на фирмата Димитър Димитров обича да казва, че тя е нещо като

фонтан за

интелектуална

собственост

Освен това тя е в началото на дългата верига на създаване на допълнителна стойност във фармацевтичната индустрия, където приносът в интелектуално отношение е най-голям.