Анкара критикува остро изявлението на Съвета на ЕС, който изрази безпокойство от извършваните сондажи на Турция в Източното Средиземноморие, съобщи Анадолската агенция.

Съветът на ЕС поиска вчера от ЕК да предложи мерки по отношение на Турция заради турските сондажи край Кипър, предава БТА.

В изявление на министерството на външните работи на Турция се казва, че изявлението на Съвета на ЕС е било направено по "пристрастен начин" и не е реалистично.

Тези заключения на Съвета на ЕС показват колко далеч е ЕС от това да разбере стъпките, предприемани от Турция въпреки условията, в които е поставена, и предизвикателствата, пред които е изправена, се казва в изявлението на турското външнополитическо ведомство.

Също така с приемането на кипърската гръцка администрация за член на ЕС съюзът "подкопава" отношенията между Турция и ЕС, свързани с усилията за разрешаване на кипърския въпрос, е посочено в текста.

Сегашната позиция на ЕС всъщност е базирана на несправедливите твърдения на Гърция и на кипърските гърци, отнасящи се до Егейско море и Източното Средиземноморие, които целят да "узурпират" правата на Турция и на Севернокипърската турска република (СКТР, призната само от Анкара - бел. ред.), която е съсобственик на Република Кипър. Ние напълно отхвърляме тези изявления, добави министерството на външните работи на Турция.

Онези, които предприемат стъпки срещу легитимните права и интереси на Турция и СКТР в Източното Средиземноморие и игнорират присъствието на Турция в региона, никога няма да постигнат целите си, се казва още в текста.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който снощи говори пред местна асоциация в Истанбул, за пореден път изтъкна, че Турция обещава да пази правата на кипърските турци в Източното Средиземноморие, информира Анадолската агенция.