Министърът на икономиката Емил Караниколов оттегли от законопроекта за публичните предприятия предложението да се създаде нова Агенция за публичните предприятия и инвестициите. В нея трябваше да се обединят Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Българската агенция за инвестиции.

По време на тристранния съвет в сряда Караниколов изрази мнение, че новата агенция с допълнителните ѝ задължения ще я направи тромава и няма да работи толкова добре с инвеститори, както е искал министърът.

От законопроекта се изважда изцяло и темата за забрана на приватизацията, както и премахването на списъка с държавните предприятия, забранени за продажба, който е част от действащия Закон за приватизацията. Идеята беше той да се замени с решение на парламента за всяка отделна сделка.

Караниколов изрази съмненията си относно тези части от законопроекта още на икономическата комисия миналата сряда, която трябваше да го гласува на първо четене. Министърът обаче отложи гласуването до провеждането на тристранния съвет.

На него синдикати и работодатели се съгласиха с Караниколов. Те подкрепиха приемането на останалата част от закона, който ще инициира анализ кои дружества трябва да останат държавни, дали някои да се преструктурират в агенции и как да се управляват по-добре.