Тристранният съвет не подкрепи идеята за намаляване на ставката

Готов съм да се обзаложа, че намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител - нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцирани ставки. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в сряда.

Той беше свикан по повод предложението на БСП и ДПС да се намали с 5% данък добавена стойност върху основни храни като хляб, яйца, мляко и месо, както и с 9% за лекарствата. Никой от тристранния съвет обаче не подкрепи предложението освен синдикатите от КТ “Подкрепа”.

Правителството е твърдо против, като управляващата коалиция е заявила, че драматични промени в данъчното законодателство няма да се правят, припомни Горанов. “Синдикатите трябва да искате държавата да бъде по-голяма, защото през разхода може да се постигне социална справедливост и средствата да бъдат насочени към нуждаещите се. През данъците никой не си е оправил икономиката и не е постигнал справедливост в обществото”, категоричен беше той.

Според него намаляването на ДДС задължително ще изисква увеличение на прякото облагане - данъците върху труда и капитала. Сегашната система била постигнала добър баланс, който се възприема от хората, и събираемостта е относително добра. Освен това преструктурирането ѝ щяло да доведе до нарушаване на обществените и индустриалните отношения в следващите няколко години.

Същото мнение споделя и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По тяхна оценка намаляването на ДДС ще ощети бюджета с около 1 млрд. лв., а събираемостта на данъка била над 90%, което е над средното за Европа. Освен това промените ще затруднят администрирането, което ще се отрази в по-голяма тежест за бизнеса, а и ще доведат до по-голям риск за данъчни измами, обясни председателят на организацията Васил Велев.

Категорично против предложението се обявиха и от най-голямата работодателска организация КРИБ, както и от Българската търговско - промишлена палата. От Българската стопанска камара заявиха, че това е радикална промяна, която не трябва да се извършва точно преди приемането на страната ни в чакалнята на Еврозоната.

Синдикатите от КНСБ също смятат, че намаляването на ДДС на определени стоки няма да премахне социалното неравенство. Според тях не трябва да се прави реформа “на парче”, а данъкът да се понижи на 15% за всички стоки.

Георги Гьоков от БСП обаче беше категоричен, че ако се намали ДДС, цената на хляба също щяла да падне. Относно риска от данъчни измами, такива имало и сега - трябвало да се затегне контролът.