Малко вероятно е предстоящите търговски преговори между лидерите на Китай и САЩ Си Цзинпин и Доналд Тръмп да доведат до решение на проблемите между двете страни, но може да се стигне до нова фаза в преговорите, заявиха днес китайски медии, цитирани от Ройтерс.

Китай и САЩ заявиха по-рано тази седмица, че подновяват преговорите преди срещата между президентите на двете страни, планирана за идната седмица. Новината вдъхна надежда на финансовите пазари, които очакват намаляване на търговското напрежение, предава БТА.

И двете страни са в настроение за сериозен диалог, защото евентуална търговска война би довела до загуба и за двете. Малко вероятно е обаче една единствена среща да разреши всичко, се казва в редакционна статия на официалния в. "Чайна дейли".

"Очакванията на двете страни са прекалено различни, за да се стигне до това", според статията. "Най-вероятно личната среща ще стане началото на нова фаза в преговорите, като двамата лидери лично ще определят кое е най-важно за техните страни".

Според в. "Глобал таймс" Пекин иска да изпрати на Вашингтон ясен сигнал, че Китай не може да бъде сплашен.