Ахмед Доган е платил около 1,4 млн. лв., за да придобие 70% от ТЕЦ "Варна", каза изпълнителният директор на ТЕЦ-а Данаил Папазов в ефира на "Тази сутрин" по Би Ти Ви. По думите му той и децата му са платили за централата 48,5 млн. евро, когато са я купили от ЧЕЗ.

При една такава голяма покупка цената се изчислява от одитори. Ние имахме и наши, и външни, които са оценили колко са активите и пасивите и са определили цената, обясни Папазов  допълни, че цената за Доган е по-ниска, тъй като дружеството имало кредити и задължения. 28 млн. евро от платените 48,5 млн. били банков кредит, а останалите - дълг на ЧЕЗ, които все още се изплащат.

В началото Папазов чрез компанията "Сигда" е искал да придобие само пристанището във Варна, но то вървяло в пакет с ТЕЦ-а. Той пък се нуждаел от инвестиции, за да работи, затова Папазов е търсел продавач, разказа още той. "Тогава Ахмед Доган прояви желание, само той не беше с офшорки и застана с името си, работихме само с български банки. Всички данъци децата ми са ги платили", допълни директорът.

Той потвърди, че преди 5-6 месеца ТЕЦ "Варна" е купила фирмата "Делта Епсилон", която пък притежава резиденцията на почетния председател на ДПС в "Бояна" - Сараите, но не коментира с каква цел е извършена покупката.

Бившият министър на транспорта опроверга твърденията на Антикорупционния фонд, според който ТЕЦ-а е технически неизправен и не гарантира студения резерв. "Имаме 3 работещи блока, 2 в отлично състояние и 1 с отлични норми", увери Папазов.