Министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът без портфейл, отговарящ за иновациите и технологичното развитие на Република Сърбия, - Ненад Попович, са обсъдили подобряването на търговско-икономическите отношения между двете страни, съобщиха от Министерството на икономиката. По време на срещата двамата са се договорили за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на иновациите, на информационните и комуникационните технологии, както и на технологичните паркове, допълват от икономическото ведомство.

Министър Караниколов е казал, че Сърбия е един от водещите търговски партньори на страната ни. "За първото тримесечие на 2019 г. стокообменът между двете държави възлиза на 286 млн. евро и бележи ръст от 10.4 процента спрямо същия период на 2018 г.", е посочил той. По думите му износът на България към Сърбия само за първото тримесечие на настоящата година е нараснал с 39.6 на сто и достига 152.4 млн. евро, което е доказателство за добрите търговски взаимоотношения.

Караниколов и Попович са се договорили следващото заседание на Смесената българско-сръбска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество да се състои в началото на ноември в София и да бъде съпътствана от бизнес форум.

Двамата са обсъдили още възможностите за съвместно участие на компаниите от двете страни на трети пазари и партньорство в инициативата "17+1", включващо общи регионални проекти.

Министър Попович е заявил, че България е отличен партньор и сръбската страна иска да подобри сътрудничеството, особено в сферата на новите технологии и иновациите, се посочва в съобщението.