При 10 милиарда жители на Земята, колкото се очаква да достигне световното население след десетилетие, проблемът със системния недостиг на храна и недохранването ще стане глобален.

Още сега много изследвания на Световната здравна организация се посвещават на редица суперхрани, от които се очаква да преборят тези проблеми, както и да намалят замърсяването на природата, което се причинява от производството на храни.

Един от продуктите, на който се възлагат големи надежди, е спирулината. Това е

микроскопично

водорасло,

което се използва като хранителен източник заради високото съдържание на протеини, витамини, минерали и каротеноиди.

Смятано е за силен антиоксидант и имуностимулатор и веганите и сега много го използват, защото компенсира дефицита на протеин. Съдържа всички осем незаменими аминокиселини, които могат да бъдат набавени само чрез храната.

Създателят на фирма “Алгае България” ООД Ивайло Стоев е предприемач, който преди 4 години е започнал заедно с приятел да проучва влиянието на водораслите върху здравословния начин на живот.

Казва, че спирулината е една от малкото

суперхрани,

ако не и единствената, която не само има нулев въглероден отпечатък, т.е. при производството ѝ в околната среда не се отделя никакъв въглероден двуокис, но има дори негативен отпечатък. Тъй като отглеждането на микроводораслото е съпроводено с отделянето на големи количества кислород в атмосферата.

Днес за компанията работят близо 10 души. Има и други ферми за спирулина, но “Алгае България” е единствената, която предлага

прясна

спирулина, а

не в изсушен вид

Фирмата е единствена и в производството на паста от спирулина. Много подобна на познатото ни италианско песто.

Спирулирата е и продукт, който лесно се приспособява към кулинарията. Тя е почти без вкус и мирис и затова като свежа спирулината лесно се съчетава с всякакви храни и напитки.

“5-годишният ни план включва разширяване на производството около 15 пъти, излизане от локалния и навлизане на световния пазар. И в тази връзка целта ни до 5 години е да сме в топ 5 на производители на спирулина в Европа”, казва Стоев.