Плажът е без наемател или концесионер и няма кого да накажат

Прокуратурата ще проверява неизвестен засега разрушител на дюна в района на северния плаж на Камчия. Това съобщи министърката на туризма Николина Ангелкова, след като посети в петък сутринта мястото заедно с експерти на РИОСВ - Варна.

“Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната и прокуратурата е сигнализирана”, каза Ангелкова.

Дюната е в района на плажа, но той няма нито наемател, нито концесионер и няма от кого да се търси отговорност, каза Ангелкова.

В приетите неотдавна промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие има наказания, включително и за допускането на подобни разрушения на неохраняеми плажове. Те обаче все още не са конкретизирани с наредба. “Ние инициирахме приетите промени именно за да бъдат конкретизирани административнонаказателните разпоредби както по отношение на опазване на дюните, така и по отношение на неохраняемите плажове, за да предотвратим и случаи като този”, каза Ангелкова. И обясни, че екипите на министерството проверяват редовно морските плажове през лятото, но все пак на първо място се проверяват тези, които имат наемател или концесионер, а безстопанствените са на второ място.

Договорите и за петте части на плажа Камчия- север изтекоха миналата година. През май приключиха конкурсите за нови наематели и такива вече има, но само от трета до пета част - за първа и втора нямаше интерес от никого.

Строителството върху дюните е абсолютно забранено, посочи Ангелкова, като цитира член 17 от действащия закон. “Това означава, че ако има такова, то е незаконно и незабавно трябва да бъде премахнато”, обяви тя.

Сега се очаква за конкретния случай прокуратурата да направи проверка и да се опита да установи кой е нарушителят.

Отделно от това е информирана Агенцията по геодезия, картография и кадастър, за да се изясни дали въпросните дюни са нанесени в специализираната кадастрална карта, както изисква законът още от 2009 г. насам. Там са описани дюните, които са защитени.

Ако се установи нарушение, прокуратурата ще прецени дали е престъпление по Наказателния кодекс, където за такива нарушения има глоба до 10 000 лв. и затвор до 3 години. Санкцията ще бъде и по Закона за защитените територии, ако се установи, че дюната попада в тях.