Обикновено виртуалната реалност (VR) в масовото съзнание се свързва с различни компютърни игри, с шлемове, киберръкавици, звуци и изобщо с пособия, които позволяват на човек да преживее като в истинска реалност нещо напълно измислено.

Възможностите на VR в образованието и обучението обаче са безгранични и по света все по-често се използват при професии, където управлението на реални машини е свързано с повишен риск от грешки. Например капитан на кораб, пилот на самолет, машинист на влак и т.н.

Неудобството ѝ е, че за създаване на виртуална реалност са необходими

огромни процесорни

възможности

Точно това е бизнес нишата, към която се е насочила фирмата QuarkVR (“Интугейм” ЕООД), създадена от Красимир Николов.

Тя все още е малка - има 6 служители и съвсем доскоро не е била на печалба. Но вече е спечелила признание по света, и то от именити играчи от технологичната сфера като HTC, NVidia, Dell и Intel.

През декември 2017 г. българската компания бе избрана да влезе в престижния акселератор Vive X на HTC. Привлякла е нови инвестиции за над 500 хил. лв. от CEO Angels Club, като инвестицията е водена от фонда “Одасио”.

През 2018 г. QuarkVR сключи партньорство с германския Deutsche Telekom и френския Orange. Заедно с телекомите екипът изпробва силата на 5G мрежата, която предстои тепърва да се пуска за масова употреба.

В какво се състои

бизнес моделът?

Софтуерното решение на QuarkVR позволява на цели корпорации или учреждения със стотици хиляди служители да използват най-висок клас виртуална реалност, без това да им струва милиони в разходи. Тежката работа се извършва на отдалечени сървъри и се изпраща към съвсем обикновен компютър, лаптоп или мобилно устройство по Wi-Fi или 5G.

Така лекари, учени, архитекти или обикновени хора могат да се обучават или просто да се наслаждават във VR, без това да им коства почти нищо. Освен едни очила за VR, които струват по един-два долара.

Самият факт, че компанията вече тества 5G за виртуална реалност, и то преди пускането на технологията в масова употреба, подсказва, че QuarkVR е избрала правилния момент за появата си. Затова и мечтите на създателите ѝ да помагат на милиони хора да се възползват от качествата на виртуалната и добавената реалност не звучат никак пресилено.