Много бизнеси се нуждаят от хладилни витрини, но изискванията към тази техника се повишават все повече. Фактът, че българска фирма, тръгнала от абсолютната нула, изработва и доставя интелигентни хладилни витрини за редица големи чужди фирми, заслужава адмирации.

“Братя Чичеклиеви” ООД с помощта на еврофондовете започва да прави преди известно време иновативни витрини, които наред с функциите на обикновените имат три допълнителни. Например,

измерват в реално

време количеството

продукт и съобщават

на собственика

при спадане под определен минимум. Също така се самоизключват при спадане на захранващото напрежение с цел да предпазят компресора от изгаряне. Осигуряват и навременна реакция при неспособност за достигане на зададената температура.

Наградата на “Братя Чичеклиеви” ООД в конкурса “Големите малки” обаче не е за иновации, а за устойчиво развитие. Защото фирмата е основана през 1992 г. в едно мазе с един малък абкант за огъване на ламарина.

Специализира се в производството на хладилни витрини, като основните клиенти в началото са били малки гаражни магазинчета.

Основното предимство е, че витрините са направени по поръчка с размери и външен вид, изцяло съобразени с желанието на клиента. С времето дейността на фирмата се разширява и към хладилните витрини се добавя производството на стелажи, щанд маси и рафтове. С много усилия, собствени средства и банкови кредити фирмата успява да закупи по-модерни дървообработващи машини. Лека-полека клиенти стават по-големи магазини, сладкарници, аптеки.

След 2013 г. благодарение на европейско финансиране успява да закупи модерни компютърно управлявани машини за металообработване и дървообработване. Това позволява да постигне многократно по-високо качество и прецизност в производството.

Първите по-големи обекти извън България са за световните вериги Inmedio и Reley в Швейцария. През 2014 г. са изпратени витрини за сладолед за тестове в лабораториите на “Нестле” в гр. Бове, Франция. След месец идва поръчка от “Нестле” за

100 витрини

През това време фирмата разширява пазарния си дял и на българския пазар. В момента всички големи вериги сладкарници са нейни клиенти, а от две години насам има редовен износ на хладилни витрини за цветя за Холандия. Бензиностанциите “Шел” в България са нейни клиенти, а в момента преговаря за доставка на витрини за веригата в 7 европейски държави.

“Много фирми в нашата сфера не успяха да се задържат на пазара. Ние не само успяхме, но и се развиваме. Отделяме ресурс за разработване на иновативни решения и постоянно се стремим към новото и модерното”, казва собственикът Александър Чичеклиев.