Нужно е ясно регулиране на туристическите зони, в които правилата за шум са различни от населените места

Добра е идеята да има правила за комфорта на гражданите следобед или късно вечер, но тук добрата идея се разделя на две писти. Туризмът има нужда от по-интелигентно планиране, така коментира пред Нова телевизия приетия Закон за защита от шума в околната среда д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Тя бе категорична, че сдружението подкрепя Министерството на туризма за необходимостта от ясно регулиране на туристическите зони, които имат своя специфика.

Бизнесът работи в отлично взаимодействие с министерството и министъра на туризма Николина Ангелкова, посочи Полина Карастоянова. Тя призова за солидни позиции по темата от авторитетните организации и инвеститори, а не от говорители, които представят само себе си и имат агресивно поведение. Според нея е нужно ясно регулиране на туристическите зони, в които правилата са различни от останалите населени места.

Важно е да се подкрепи визията, нуждата от райониране и статут на националните курорти, каза още тя. Гостите, които търсят спокойствие и семейна атмосфера, могат да ги намерят и в Албена, и в Златни пясъци, а туристите, които искат да има повече шум и летни нощи навън през почивката си, нека също имат тази възможност. Слънчев бряг няма да стане семеен курорт, но е прекрасно място за младите хора да се забавляват. Той има огромен потенциал за развитие не само през лятото, но и в крилата на сезоните, включително с допълване от конгресния туризъм. Ще подкрепим държавата за изграждане на конгресен център, подчерта изпълнителният директор на борда.

Такива устойчиви правила в дългосрочен план е важно и нужно да има и по отношение на къмпингуването в страната и не е желателно въпросът да се политизира. Последните промени ще бъдат приложени едва след като 4 министерства разработят специална наредба и ще има възможност ще се чуе всеки глас, за да се гарантира общественият интерес, стана ясно още от думите й.