От Бургас във вторник тръгва инициатива на туристическото министерство, която предвижда отделни общини да обявят по един ден през лятото, в който да направят вход свободен за музеи и други туристически обекти. Целта е да се привличат повече посетители и да се направи по-атрактивен вътрешният туризъм.

На 25 юни Бургас е обявил за безплатни 10 емблематични туристически обекта: авиомузея, къщата музей “Петя Дубарова”, музея на остров Св. Анастасия, историческия музей, етнографския, археологическия, природонаучния, галерии и др.

На 11 юли безплатен ден се предвижда в Китен за експозицията за подводна археология “Тайни на морското дъно”. Община Приморско ще се присъедини към проекта на 2 септември 2019 г. и е анонсирала, че ще отвори за свободен достъп тракийското скално светилище Бегликташ, Историческия музей и експозицията “Българската Ясна поляна”.

В Поморие безплатният ден ще е на 6 септември, а в балчик - на 21 септември. Инициативата е отворена и към нея могат да се присъединят и други общини.