Босът на телекомуникациите Патрик Драи купи втората по големина аукционна къща в света за $ 3,7 млрд.

20 години след като контролният пакет акции на аукционната къща “Кристис” бе купен от милиардера Франсоа Пино и сина му Франсоа-Анри Пино, ето че и вторият по големина гигант за търгове с произведения на изкуството “Сотбис” падна във френски ръце. Негов собственик стана телекомуникационният и медиен магнат Патрик Драи. Той ще плати за придобивката си 3,7 млрд. долара, а сделката ще бъде финализирана в края на годината.

Новината, че Драи е купувачът, бе до голяма степен изненадваща, тъй като много наблюдатели предполагаха, че сред основните претенденти за придобиването на “Сотбис” ще са китайци.

Познавачите обаче останаха с пръст в уста, когато Драи, основател и основен акционер на групата “Алтис”, предложи по 57 долара за акция, или с 61% повече от цената при затварянето на борсите на 14 юни. Това смири и най-неотстъпчивите акционери на аукционната къща и те дадоха благословията си. В случая роденият в Мароко френски милиардер с еврейска кръв прояви същия кураж, какъвто цял живот е проявявал, изграждайки финансовата си империя от нулата. Експерт на аукционната къща подготвя за търг картина на Пикасо.

Експерт на аукционната къща подготвя за търг картина на Пикасо.

За покупката, която е изцяло с лични финанси, 55-годишният Патрик Драи основа специален фонд - “БидФер САЩ”. След като премине окончателно към него, “Сотбис”, след 31 години на нюйоркската борса

ще напусне

“Уолстрийт” и отново

ще стане частна

Както и преди обаче Драи смята бизнесът му да остане съсредоточен върху телекомуникациите. В същото време новата придобивка ще го направи основен съперник на собственика на холдинга “Керинг” Франсоа-Анри Пино, който притежава част от най-луксозните модни марки.

Също като Пино Драи е запален колекционер на произведения на изкуството - импресионисти, модернисти, изкуство между двете световни войни, произведения на съвременни творци. Негова собственост са много творби на Шагал, а в класациите е поставен на 252-о място сред световните колекционери.

Така вечното съперничество между “Кристис” и “Сотбис” ще се запази, но вече изцяло на френска почва. Миналата година

“Кристис” имаше

продажби за

$ 7 млрд., а “Сотбис”

- за $ 6,35 млрд.

През 2018 г. “Сотбис” влезе под прожекторите, когато продаде рисунката на Банкси “Момиче с балон”, която се самоунищожи пред очите на наддаващите. Аукционната къща удари тавана и за най-скъпа картина на импресионист, като продаде творба на Моне, изобразяваща купа сено, за 110 млн. долара в Ню Йорк през май т.г. Годишно тя организира по около 250 търга, като един от последните този юни например бе за редки вина.

“Купувайки “Сотбис”, Драи си купува огромна власт над целия свят. Това ще му отвори много врати, ще му позволи да състави невероятна лична колекция и да спечели много пари”, казва пред в. “Монд” един от големите познавачи на сектора. Драи засега твърди, че няма да променя нито състава, нито стратегията на къщата, но ще опита да привлече нови клиенти.

Днес “Сотбис” е базирана в Ню Йорк, но рожденото ѝ място е Лондон.

Тя е създадена там

през 1744 г. от

книжаря

Самюел Бейкър

на две крачки от площад “Трафалгар”. Първият ѝ голям успех е продажбата на няколкостотин редки книги с голяма стойност. Именно в “Сотбис” през XIX в. са предложени на търг книгите, които Наполеон Бонапарт носи със себе си в изгнанието на остров Света Елена. Освен брокер на изобразително и декоративно изкуство и бижута аукционната къща се занимава и с търговия с луксозни недвижими имоти. Компанията организира около 250 търга годишно, включително на бижута и скъпоценности.

Компанията организира около 250 търга годишно, включително на бижута и скъпоценности.

Има офиси в 40

страни и за нея

работят над

1500 души

Патрик Драи е роден в Мароко в еврейско семейство и се мести във Франция на 15-годишна възраст. Родителите му са скромни учители по математика, така че той съвсем сам е създал струващата милиарди бизнес империя, която притежава.

Като студент си поставя три цели - до 30-годишна възраст да кара BMW, до 40 години да печели по 50 000 франка месечно (около 7600 евро) и до 50 г. да има толкова пари, че лихвите от тях да са колкото заплатата на шефа на “Пежо Ситроен” през 80-те години Жак Калве. Преди време “Канар аншене” разкри, че тя е била 335 000 евро на месец. Постига много повече от това.

Богаташът е френски гражданин, но има още израелски и португалски паспорт. Той се възползва от исторически ниските лихви, за да вземе големи заеми и да предприеме поредица придобивания на компании през 2014 и 2015 г. Днес

състоянието му

се изчислява от

“Форбс” на

$ 9,4 млрд.

Притежава втория по големина мобилен и интернет доставчик във Франция - SFR, влиятелния всекидневник с леви традиции “Либерасион”, както и списание “Експрес”. Тази година френските класации го поставят на осмо място сред най-заможните французи.

След изкупуването на много медии и телекоми в САЩ, Португалия и други страни компания “Алтис” натрупа колосален дълг от 50 милиарда долара. Това доведе до срив в цените на акциите ѝ поради опасения на инвеститорите от нивата на задлъжнялост. Независимо от това Патрик Драи продължава да е смятан за един от най-могъщите хора във Франция.

Милиардерът е известен с любовта си към иновациите, което дава основания да се мисли, че ще търси начин за модернизиране на аукционната къща, чиито традиции датират от 275 години. Сред сътрудниците си богаташът има също славата на голям познавач на изобразителното изкуство, който познава всички картини, когато влезе в музей. Почти професионално свири и на пиано.

Съпругата на Драи е със сирийски и гръцки произход и е православна. Семейството има 4 деца и живее основно в Женева. Наследниците са пръснати по света - в Лозана, Бристол и Тел Авив, но

всеки петък Драи

ги събира в Женева

на семеен обяд

Няколко дни след като стана известно за сделката, американски медии написаха, че се готвели две конкурентни оферти за “Сотбис”, които да блокират Драи. Според в. “Ню Йорк пост” богати любители на изкуството от Ню Йорк се сдружили помежду си, за да препречат пътя на французина към вкусната хапка. Основният акционер на аукционната къща Taikang Asset Management, който държи 17% от нея, също обмислял дали да не направи по-висока оферта, твърди изданието, но не цитира източниците си.